Peisagiștii din Timișoara atrag atenția că organizarea Festivalului Codru în Parcul Central va duce la pierderi ireversibile ale biodiversității.
Specialiștii transmit că, deși spațiul verde urban este strâns legat de cultură, evenimentele cu public numeros afectează vegetația pe termen lung.
„Atragem atenția asupra faptului că aceste componente de infrastructură verde devin vulnerabile în fața unor intervenții antropice intensive, considerând amploarea evenimentului, ducând la degradarea și chiar pierderea lor. Vegetația urbană și mai ales arborii sunt vulnerabili tasării rădăcinilor, calitatea substratului, gradul de aerare, capilaritate fiind importante mai ales în contextul schimbărilor climatice”, a transmis Asociația Peisagiștilor din România – Filiala Teritorială Vest.
Parcul Central „Anton von Scudier” este unul dintre primele parcuri publice ale Timișoarei, înfiintat în a doua parte a secolului al XIX-lea și planificat dupa un concept peisager de autor, ceea ce atribuie parcului regimul de gradină istorică, cu multiple valențe ecologice, culturale, sociale, care necesită protectie specifică, aflându-se totodată în zona de protecție a mai multor monumente istorice, aflăm de la peisagiști.
Aceștia vor ca autoritățile locale să ia măsuri clare pentru protejarea spațiului verde urban și să le facă publice.
„Solicitam prin urmare Primăria Municipiului Timișoara să facă publice măsurile de protecție asupra vegetației din Parcul Central „Anton von Scudier”, pe durata desfășurării evenimentului, asumate de catre organizatorii evenimentului, precum și măsurile de remediere/atenuare a impactului negativ pe care acest gen de eveniment îl va provoca parcului”, arată AsoP – Filiala Vest.
Anul acesta, Codru a anunțat că va organiza festivalul în Parcul Central, între 30 august și 1 septembrie.