Datele publicate în luna decembrie de Comisia Națională de Prognoză arată că județul Timiș a fost depășit pentru prima dată de județul Cluj la capitolul PIB/cap de locuitor. Potrivit Comisiei de Prognoză, Clujul are un PIB/cap de locuitor de 15.011 euro, în timp ce Timișul, 14.727 de euro. Previziunile Comisiei de Prognoză arată că acest trend va fi menținut cel puțin până în anul 2023.
Fostul decan al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității de Vest din Timișoara, Ovidiu Megan, a explicat că datele Comisiei de Prognoză sunt estimative, urmând ca date certe în acest sens să fie publicate în cursul acestei luni de Institutul Național de Statistică (INS). Potrivit lui Ovidiu Megan, ultimele date INS existente sunt de la nivelul anilor 2017 și 2018, iar acestea confirmă depășirea ușoară a Timișului de către Cluj la capitolul PIB/cap de locuitor.
Specialistul a subliniat că nu este atât de importantă comparația cu alte județe, important fiind ca trendul să fie unul ascendent, iar din acest punct de vedere, Timișul a înregistrat o creștere ușoară. Ovidiu Megan a explicat câteva din cauzele pentru care Clujul a avut o o creștere a PIB/capita care l-a făcut să depășească Timișul.
„La prima vedere, justificarea acestei evoluții stă în structura economică a celor două județe. Dacă în Timiș avem un accent mai mare pe producție, având multe companii multinaționale, preponderent în sectorul automotive, Clujul are o componentă mai puternică în zona serviciilor. În structura PIB-ului, sectorul serviciilor are o pondere de 55 la sută, iar o evoluție bună în servicii influențează nivelul PIB-ului”, a declarat Ovidiu Megan.
Conferențiarul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor a mai declarat că în perioada următoare premisele sunt bune pentru județul Timiș. „Din punct de vedere al infrastructurii vedem niște dezvoltări imobiliare în zona spațiilor pentru birouri care sunt dedicate în general companiilor din domeniul serviciilor. Cred că se va produce o echilibrare, o dezvoltare mai mare a sectorului serviciilor care în PIB-ul României are o pondere destul de mare, de asemenea vedem o dezvoltare a aeroportului, evenimentul Timișoara Capitală Europeană a Culturii de asemenea va avea un plus. Eu sunt optimist în ceea ce privește viitoarea dezvoltare a PIB-ului”, a mai declarat Ovidiu Megan.
Sursa foto: http://www.eyeinthesky.ro/