Clubul Montan Caransebeș locul unde s-au legat prietenii pe viață

Marile idealuri și performanțele au nevoie de timp să se împlinească să se coacă să devină mature și aleagă calea pe care vor merge. Dacă ar fi să o ia de la început, Cornel Galescu, cel mai mare alpinist al Banatului Montan ar merge pe același drum, pentru că i-a dat și îi dă în continuare foarte multă satisfacție.

Un drum care a început cu ani în urmă, mai întâi ca sportiv și apoi ca și președinte al Clubului Montan Caransebeș, care în aceste zile împlinește 25 ani de activitate.

Cred că s-ar putea scrie romane despre povestirile celor care iubesc muntele. Clubul Montan a fost de-a lungul timpului și tolerat și ajutat și sprijinit și mi-ar plăcea să văd în club măcar atâția membrii câți a avut clubul Turistic Bănățean în perioada interbelică, cam 300 de membri”, a menționat Cornel Galescu în deschiderea expoziției organizate la Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș.

La inițiativa directorului Dacian Rancu au fost invitați foarte mulți copii și elevi care pot învăța din experiența lui Cornel Galescu, dar și prieteni, cunoscuți oameni din rândul administrației județene și locale și directori de instituții.

În expoziție au fost observate mai multe obiecte de la deschiderea clubului până în prezent, echipament de munte, cupe și medalii și steagul Românesc care a fost arborat pe cele mai înalte culmi ale lumii de către Coco Galescu.

Eu am considerat că această zonă, în special orașul Caransebeș, care este înconjurat de trei masive muntoase diferite Semenic, Țarcu și Poiana Ruscăi, merită să aibă un interes pentru turismul montan. Am fost influențat de experiența pe care am avut-o la Timișoara ca student, am venit cu mult elan acum 25 de ani din dorința de a înființa și la Caransebeș un Club Montan. Am avut șansa să întâlnesc doi băieți inimoși pe Florin Grama și Adrian Prelipceanu și împreună cu ei în 1994 am pus bazele acestei organizații, care este printre cele mai vechi ONG – uri din Caransebeș”, ne-a mai precizat Cornel Galescu.

Președintele Clubul Montan a mai adăugat că nu i-a fost ușor în acești ani, pentru că au fost și sincope, dar au fost și bucurii și s-au legat prietenii, s-au născut chiar familii în urma prieteniilor de la Clubul Montan și dincolo de aspectul sportiv, peste ani a rămas o mare prietenie, chiar dacă mulți membri au plecat în alte orașe sau alte țări, făcându-și un rost în viață, a rămas spiritul.

Cu ce se ocupă Clubul Montan?

Organizare de cursuri de schi, alpinism și escaladă, organizare de expediții naționale și internaționale (Alpi, Anzi, Caucaz, Himalaya, Polul Sud, Polul Nord etc. ), promovarea de activități educaționale și ecologiste în scoli, marcare de trasee turistice (în Teiuș și în Munții Țarcu), organizare de competiții de schi și alpinism (Cupa de Vest, Cupa Muntele Mic, etape de Campionat Național de escaladă), concursuri de biciclete și fotografie, proiecte cu caracter social și sportiv (Teiuș Tur și Țarcu Tur), construirea primului panou de cățărat din provincie, realizarea de premiere naționale și internaționale (Aconcagua – Polish Glacier, Turnul Romanilor – Munții Kackar, Vf. Denali – Alaska, Ama Dablam – Himalaya, Vf. Cerro Solo – Patagonia și multe altele). Editare reviste și broșuri cu caracter informativ și educațional.

Numele Clubului a fost ales cu scopul de a promova orașul Caransebeș în țară și străinătate și cu dorința de a continua inițiativa Clubului Turistic Bănățean, care a activat în perioada interbelică la Caransebeș.

Toată ziua a fost dedicată Clubul Montan pentru că de la muzeul caransebeșean participanții la expoziție au plecat la Casa de Cultură unde a avut loc o nouă expoziție la Galeria de Artă și prezentarea unui film documentar despre expedițiile organizate de către Clubul Montan Caransebeș.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/