„Clasa politică să își asume reducerea risipei și a sinecurilor, în loc să împovăreze comunitatea”

taxe timisoara majorate in 2025

Reprezentanții mediului de afaceri din Timișoara se opun categoric intenției administrației Fritz de majorare a impozitelor locale peste cota maximală admisă de lege. Ei fac apel la gestionarea mai eficientă a bugetului orașului.

Consilierii locali din Timișoara sunt convocați joi, în 12 decembrie, la ora 17, să voteze proiectul privind taxele și impozitele locale pe anul 2025. Administrația Fritz propune o indexare a taxelor cu rata inflației, aplicată însă unor cote maxime de impozitare. Atât consilierii PSD, cât și cei de la PNL au depus amendamente.

Reprezentanții Mișcării Întreprinzătorilor din Timișoara și Patronatul HoReTim declară că aplicarea oricărei cote adiționale, în cazul clădirilor nerezidențiale, peste impozitul maximal de 1,3% este „nejustificată și dăunătoare atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru cetățeni.” Codul Fiscal permite stabilirea impozitului între 0,2% și 1,3% pentru clădirile nerezidențiale, iar Timișoara deja aplică cea mai mare cotă admisă, spre deosebire de alte orașe precum Cluj-Napoca, Iași, Constanța sau Oradea.

Mediul de afaceri critică propunerea consilierilor PNL privind o cotă adițională de 38,5%, pe care o consideră o formă mascată de supraimpozitare. „Această cotă adițională, de 38,5%, propusă de unii membri PNL, a fost deja confirmată de instanță definitiv ca fiind nelegală, iar Primăria Timișoara a fost obligată să restituie banii către contribuabili. (…) Liberalii, care tradițional susțineau mediul întreprinzătorilor, fac acum un joc dezonorant și murdar, trădând încrederea celor care au sprijinit dezvoltarea orașului.”, se arată în comunicatul transmis presei.

Se mai atrage atenția și că un nivel crescut al impozitelor va afecta grav competitivitatea Timișoarei în raport cu alte orașe și îi va împovăra inclusiv pe cetățeni: „Dacă administrația nu poate gestiona cu 1,3%, să se retragă! Dacă nu este capabilă să gestioneze orașul cu o cotă de 1,3%, suntem pregătiți, noi, întreprinzătorii, să preluăm gestionarea orașului. (…) Clasa politică trebuie să își asume reducerea risipei și a sinecurilor, în loc să împovăreze comunitatea. Alegătorii sunt sătui să nu fie auziți și să vadă cum vocea lor este ignorată de decidenți.”

Oamenii de afaceri solicită Consiliului Local Timișoara să renunțe la orice cotă adițională peste 1,3% și să asigure un vot nominal în ședința de plen. „Vom face publice numele consilierilor care trădează comunitatea. (…) Cerem vot nominal pentru transparență, pentru ca fiecare local să-și asume public poziția.”, se mai arată în comunicatul transmis.

În CL Timișoara, USR are 13 din cei 27 de consilieri locali. Ca să își treacă proiectul în forma propusă de conducerea administrației, ar mai avea nevoie de un vot. PSD și PNL, partide care au candidat în alianță la alegerile locale, au împreună 11 aleși.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/