Clădirea futuristă din centrul Timișoarei, pentru a treia oară în dezbatere publică! Nicolae Robu, marele absent!

Va apărea sau nu un ansamblu de clădiri de sticlă chiar în buricul târgului? Proiectul pentru PUZ-ul de la Liceul de Arte a ajuns pentru a treia oară în dezbatere publică. Se mențin controversele și mai mulți reprezentanți ai societății civile, dar și candidatul USR la Primăria Timișoara, Dominic Fritz, se opun proiectului, care nu va mai avea turnul de belvedere prevăzut inițial. Totuși, arhitectul-șef Sorin Ciurariu susține că dă în continuare gir proiectului. De data aceasta, Robu a absentat de la dezbatere. 

În urma câștigării concursului național și după două runde de deliberări, proiectul a ajuns la avizele de urbanism. Claudiu Ionescu, cel care a proiectat ansamblul futurist, și-a prezentat ideile. Pe locul fostului liceu evreiesc va exista un spațiu pentru studii de ebraică. De asemenea, au fost discuții pentru un muzeu al istoriei evreiești. Liceul de artă ar urma să fie un loc pentru cei cu înclinații spre artele plastice. Turnul care trebuia să fie înalt de 47 m de metri, un omagiu adus Grupului Sigma, nu se va mai ridica în forma inițială din proiect, ci va fi sub forma unei construcții de 26 de metri. Arhitectul Ionescu spune că informația potrivit căreia structura verticală ar fi depășit turnul catedralei ca înălțime este una falsă.

Adrian Orza ar fi susținut proiectul, unul pentru care mai doreau să voteze 13 consilieri locali, dar care a fost retras de primarul Robu de pe ordinea de zi. Consilierul a declarat că a purtat discuții cu urbaniști și arhitecți ale căror nume nu dorește să le dezvăluie. Cererea bazată pe opinia profesioniștilor în domeniu a fost să fie redus PUZ-ul cu 0.5%.„A mai fost o dezbatere publică. 13 erau pentru votare, eu trebuia să văd dacă să fiu al paisprezecelea ca să fie aprobat proiectul. Am avut discuții cu o serie de urbaniști și arhitecți, ale căror nume nu le voi dezvălui, care mi-au explicat în termeni tehnici despre ce este vorba. I-am transmis domnului Robu că este mai bine să retragă proiectul și de aceea ne aflăm toți aici. E foarte important pentru un investitor să facă investiții care să aducă un plus valoare zonei. Chestiunile tehnice au dus la amânarea proiectului. Eu cred în continuare ce mi s-a spus de la profesioniști, nu știu ce ar însemna o reducere a PUZ-ului cu 0,5% pentru investitori”, a declarat Adrian Orza.

Lectorul universitar Mădălina Erașcu și-a exprimat îngrijorarea privind spațiul verde. Cadrul universitar a comparat centrul orașului Timișoara cu alte centre ale orașelor din străinătate. O clădire de business nu valorifică potențialul turistic, argumentează lectorul. Arhitectului Ionescu a propus un traseu alternativ prin parcuri și îmbinarea arhitecturii moderne cu arta, pentru a oferi un nou potențial turistic modern zonei centrale.

Asociația Civică TM, prin vocea reprezentantului Roxana Oancă, a făcut un apel la gândire pe termen lung cu privire la proiect cu argumentul că partea de specialitate a orașului se opune proiectului. Vecinătatea, contextul, autenticitatea istorică a acestor clădiri nu se potrivesc cu ambițiile privind densitatea PUZ-ului. Asociația cere implicarea unui număr mai larg de actori din societate și a oamenilor de specialitate în luarea deciziilor finale.

Dominic Fritz l-a atacat pe primarul Robu 

Candidatul la primărie din partea USR, Dominic Fritz, a luat cuvântul și a acuzat administrația locală de nepăsare și lipsă de dialog. Useristul a sancționat absența primarului Robu și limbajul său prin care i-a numit în termeni peiorativi pe criticii proiectului. Totodată, s-a arătat încântat de prezența tinerilor în sală și a declarat că acest proiect este făcut pentru tineri, motiv pentru care trebuie să fie informați.

Toți vrem să se dezvolte acest teren, nu este cineva aici care să aibă o problemă cu arhitectura modernă. Aș vrea să fac o remarcă. Mi se pare interesant că cei care critică acest proiect sunt făcuți mincinoși, manipulatori, habarniști. Aș vrea să știu dacă Primăria Timișoarei este interesată de opinia publică sau dacă acest lucru este doar un exercițiu pentru că legea cere dezbateri publice, dar nimeni nu le ia în considerare. Înțeleg că vă supără revoltarea noastră, dar aceasta este cauzată de faptul că administrația nu ne ia în considerare. Nu am fi aici dacă toate emoțiile aferente ar fi luate în seamă de către administrație. Noi vrem sa știm cine își asumă responsabilitatea politică, e păcat că domnul primar nu a venit”, a declarat Dominic Fritz.

Sorin Ciurariu a răspuns la acuzele useristului cum că dezbaterea publică este ținută de primar doar pentru a bifa o sarcină de lucru. Direcția de Urbanism a fost prima care a introdus în țară, în Timișoara, discuția privind proiectele pe urbanism. Direcția pune în mod total transparent datele privind proiectele pe site-ul primăriei. Acesta a folosit o analogie între modificarea terenului și modificarea unei componente de calculator.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Dacă ar fi să fac o analogie cu o placă de bază, a fost reproiectată soft și o componentă se înlocuiește cu o altă componentă care produce anumite tensiuni. Districtul este aglomerat cu patru instituții de învățământ aglomerate. Dacă analizăm urbanistic, mutația va avea efecte la nivelul țesutului urban. Nu pot reprograma placa. Ce pot sa fac este sa extind niște componente și să le aduc la nivel de secol 21, cu tensiunile aferente. Ne-am interesat să avem toate avizele pentru că vrem ca piesa pe care o introducem aici sa fie o piesa legală” a comentat Sorin Ciurariu.

Problema traficului a fost înaintată de cetățeni care locuiesc în zonă, îngrijorați de fluxul mărit de mașini. Claudiu Ionescu a menționat că a primit o analiză a traficului făcută pe luna decembrie, lună în care elevii sunt în vacanță în a doua jumătate a lunii, deci mașinile părinților care îi lasă la școală sunt scoase din ecuație. Arhitectul șef Sorin Ciurariu a menționat că luna decembrie este o lună dificilă, când toată lumea folosește mașina din cauza climei dificile.

Reprezentantul mitropoliei, Timotie Anișoara, a acuzat derapaje de la discuțiile inițiale purtate cu mitropolia. Nivelul de înălțime este aproximativ același, există un studiu al mitropoliei privind problema apelor freatice, proiectarea rampei de acces de pe strada Miron Cristea nu a fost modificată. Mitropolia nu se opune proiectului, dar nu este de acord cu stadiul actual.

Am avut întâlniri amiabile și deschise, am discutat în duhul păcii ce ne-ar avantaja pe noi ca locație. Planșele prezentate de dumneavoastră nu presupun o retragere. Nu putem avea același nivel de înălțime. Dumneavoastră aveți față de mitropolie 26 m. Studiul nostru personal se referă la nivelul apelor freatice din zonă. Un foraj la 40 m, iar nivelul freaticului este de 3 m constant. Am dori ca toată lumea să primească avizele tehnice vizavi de nivelul apelor freatice din zonă. Am văzut că sunt îngrijorări la partea estetică. Vizavi de aspectul acestor clădiri, cred că sunteți obligați să prezentați orașului cum va arăta acest proiect. Ați spus că veți modifica rampa de acces de pe Miron Cristea, și nu ați modificat. Nu avem nimic împotriva acestui proiect, dar nu suntem de acord în stadiul de acum” a intervenit Timotie Anișoara.

Arhitectul-șef a răspuns tranșant criticilor și aluziilor cum că a aprobat acest proiect la insistențele lui Nicolae Robu. Ciurariu rămâne consecvent deciziei sale inițiale, de a da undă verde proiectului. Mai mult, este ironic la adresa celor care atacă proiectul fără o bază și îi asigură că în primărie nu lucrează „netimișoreni”.

Eu nu îmi asum niciun PUZ pentru că îmi cere cineva. Modul în care eu am reacționat la acea propunere a fost să organizez un concurs, iar rezultatul acelui concurs mi l-am asumat. Altă judecată nu mai fac și eu consider că acea judecată a fost cea mai apropiată momentului. Fără o reacție din partea orașului, Timișoara nu merge. Aveți cumva impresia că în primăria asta lucrează netimișoreni sau oameni care sunt împotriva intereselor orașului? Dacă aveți această impresie, să v-o păstrați cu drag! Dar dacă aveți opinii care ne pot ajuta în munca noastră eu le primesc cu drag, ușa mea este deschisă”, a încheiat arhitectul șef.

Proiectul urmează să fie supus la vot într-o ședință de consiliu local viitoare.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/