Pe final de mandat, consilierii județeni de Timiș au aprobat contractarea unui credit de 257 de milioane de lei. Banii vor fi folosiți pentru finanțarea a 20 de investiții.
După ce Alin Nica și Alfred Simonis, președintele în funcție, respectiv cel ales, s-au pus de acord să ia de la bancă sumele de bani necesare pentru finalizarea unor investiții în județ, joi, consilierii județeni au și votat manevra.
„Intenționăm să contractăm acest credit pentru 20 de proiecte de investiții, 11 cu finanțare europeană. Îl contractăm pe o perioadă de maturitate de 12 ani, perioada de tragere și de grație să fie doar de doi ani și perioada de rambursare a ratelor până la 10 ani. Am avut în ultimii doi ani discuții cu mai multe bănci care s-au arătat interesate, dacă vom iniția o procedură de achiziții pentru creditare”, le-a spus Marcel Marcu, directorul Direcției de buget-finanțe din cadrul CJT, în plen, consilierilor județeni.
CJ Timiș a mai împrumutat bani de la bănci (BRD și CEC), în 2008, respectiv 2014. E vorba de 100 de milioane de lei și 173 de milioane de lei. Ambele vor fi rambursate integral în primul trimestru din 2028. O a treia finanțare pe care o are de rambursat este de la Ministerul Finanțelor.
„Ne permitem să contractăm acest credit. Nu cred că e un credit atât de mare, dacă ne gândim că avem atâtea investiții cu valori foarte mari, că valoarea anuală a bugetului județului este la 816 milioane și dacă ne gândim că în urmă cu zece ani am contractat un credit de aproape 200 de milioane de lei”, a mai spus Marcu.
Au fost și consilieri care s-au arătat reticenți în aprobarea acestei decizii. „Nu vreau să dublăm gradul de îndatorare pe final de mandat. Nu are nicio coerență urgența de pe o lună pe alta. Voi vota împotriva unei îndatorări enorme a județului Timiș.”, a spus Raul Olajos, în comisiile de specialitate care au precedat plenul.
În plen, aleșii și-au dat acordul pentru contractare. Au fost 26 de voturi „pentru” și 3 abțineri. Lista proiectelor pentru care CJT împrumută banii poate fi consultată aici.