Concesionată acum două decenii către o firmă privată, fosta vilă de protocol a lui Nicolae Ceaușescu din Timișoara este astăzi într-o stare avansată de degradare. CJT încearcă să recupereze spațiul și să îl transforme într-un centru multifuncțional destinat evenimentelor culturale.
Un prim pas în acest sens a fost făcut la finalul anului trecut, când aleșii au readus în patrimoniul județului terenul Vilei Internațional. Au modificat contractul de concesiune cu SC Inter Center Service SA, limitând suprafața concesionată doar la terenurile ocupate de fosta vilă de protocol și accesul acesteia. Acum, au aprobat unificarea terenurilor, ca să creeze o suprafață unitară pentru viitoarea investiție.
„O astfel de clădire și terenul au fost puse la dispoziție și nu s-a întâmplat nimic timp de 20 de ani. Prin acest proiect de hotărâre, limităm, redimensionăm suprafața concesionată către InterCenter. În perioada următoare ne concentrăm pe ceea ce trebuie făcut pentru a recupera acea clădire în patrimoniul consiliului județean. Este extrem de important ca proprietățile statului român să fie utilizate în folosul public și să intre în posesia CJ, așa cum ar fi trebuit să fie de la bun început, nu a unor oameni de afaceri care nici măcar nu fac investițiile pe care le-au angajat când au făcut contractul de concesiune.”, a declarat Alfred Simonis, președintele CJT.
Amplasată pe locurile vechii cetăți Timișoara, Vila Internațional a fost construită în 1968, din dispoziția Comitetului Central al Partidului Comunist Român. A fost reședința de la Timișoara a lui Nicolae Ceaușescu. „Casa de oaspeți” avea atunci circuit închis, subordonată prim-secretarului județean al PCR Timiș până în 1989.
În 1991, „Casa de oaspeți” a devenit hotel de protocol al Prefecturii Timiș, de patru stele. În 1992 a trecut în administrarea CJ Timiș. În 2003 administrația județeană a încheiat un parteneriat public-privat cu grupul de firme a omului de afaceri Ovidiu Tender, care se angaja să reabiliteze imobilul.