Biserica de lemn de la Muzeul Satului din Timișoara, care a ars în urma unui incendiu, va fi restaurată cu bani din fondul de rezervă al Consiliului Județean Timiș. Sumele necesare, stabilite după ce specialiștii vor întocmi o expertiză, vor fi alocate muzeului luna viitoare.
„În aprilie, luna viitoare, vor fi cuprinse în bugetul Muzeului Satului Bănățean fondurile necesare pentru realizarea documentației și demararea lucrărilor de restaurare a bisericii arse. Până atunci, experții pot întocmi un deviz de cheltuieli și un plan de intervenție asupra monumentului”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al CJ Timiș, Loredana Lungu.
Joi seară, conducerea Muzeului Satului Bănățean a anunțat care sunt urmările incendiului de la muzeu.
„Acoperișul a fost distrus de foc și s-a prăbușit în interiorul navei bisericii, turla bisericii a fost aproape în totalitate distrusă de foc, păstrându-se martori ai scândurilor și trei stâlpi de susținere, pereții din bârne de stejar sunt arși superficial la interior și foarte puțin la exterior, păstrând aparent structura intactă, podeaua pare în bună parte conservată, dar o apreciere definitivă se poate face doar după îndepărtarea stratului de arsură provenit de la acoperiș”, se arată într-un comunicat transmis presei.
Vestea bună este că, de la ultima restaurare a acoperișului, pictura originală a bolții de lemn a bisericii și mare parte din inventarul original al interiorului nu se aflau în incinta bisericii, fiind păstrate în depozitele muzeului.
Vă reamintim, biserica de lemn din incinta muzeului a fost cuprinsă de flăcări în dimineața zilei de miercuri. Potrivit specialiștilor ISU Timiș, focul a fost generat de supraîncălzirea unui cablu de curent. Președintele CJ Timiș a anunțat că va aloca fondurile necesare restaurării, dacă specialiștii vor decide că se poate face, și, totodată, că va trimite un control atât la Muzeul Satului, cât şi la celelalte instituţii de cultură din subordinea CJT.
Biserica se afla pe lista monumentelor istorice. Construită în 1746 în satul Topla, comuna Mănăştiur din Timiș, a fost demontată în 1987 şi adusă la Timişoara, unde a fost refăcută între anii 1994 şi 1996.