CJ Timiș a pregătit bugetul pentru 2022. Cei mai mulți bani merg în infrastructură

consiliul judetean timis

Consilierii județeni sunt chemați să voteze bugetul Consiliului Județean Timiș pentru anul 2022. Sunt 737 de milioane de lei pe care se bazează administrația județeană, iar cele mai multe fonduri vor fi alocate investițiilor în infrastructură. 

Sunt 6 direcții principale pe care a fost construit bugetul județului pentru anul în curs: mobilitate, calitatea vieții, proiecte, patrimoniu, cultură și eficientizare. La mobilitate, cele mai mari sume se îndreaptă spre infrastructura rutieră – 131 milioane lei. Urmează sectorul feroviar (2,8 milioane lei), aerian (2 milioane lei) și naval (1 milion).

„E un buget echilibrat. Viziunea noastră e să punem accent pe infrastructură și pe dezvoltare. Pe infrastructură, în special pe drumuri, am preluat pentru reparații și reabilitare mai multe drumuri comunale, deși avem deja o rețea de peste 1.300 de km. Sunt două idei foarte importante la care noi ținem: de a continua pseudo-centura Timișoarei și de a începe lucrul la o pseudo-centură a Lugojului. Lugojul are centura realizată în partea de est, dar în vest nu găsim o posibilitate eficientă de ocolire și avem deja câteva idei de a construi această pseudo-centură folosind drumurile comunale existente. Primul exemplu e preluarea la consiliul județean a drumului comunal dintre Coșteiu și Jabăr.”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș.

CJT intenționează să dea în folosință anul acesta încă o porțiune din pseudo-centura Timișoarei, cea dintre DN 6 și Săcălaz, în dreptul localității Dudeștii Noi.

„Mai avem prevăzut în buget realizarea unui pod peste pârâul Bega Veche, iar apoi întreaga lucrare poate fi deschisă circulației publice. Sper că vom începe execuția pe porțiunea Șag-Sânmihaiu Român și pe porțiunea dinspre Moșnița Veche, Moșnița Nouă, Urseni și Giroc. În paralel vom lucra și la preluarea altor drumuri din zona de nord a municipiului Timișoara, de la Sânandrei, Giarmata, Pișchia, Remetea și Recaș, astfel încât să închidem această pseudo-centură care va asigura și asigură parțial mobilitatea pentru autovehiculele de mic tonaj care nu mai sunt obligate să treacă prin Timișoara.”, a explicat Nica.

În privința calității vieții, pentru protecția socială vor fi disponibili 195,4 milioane lei, pentru sănătate – 64 milioane de lei, învățământului special i se alocă 23 de milioane, iar protecției mediului – 3,1 milioane lei. De asemenea, pentru dotările ISU sunt prevăzuți în buget 4,3 milioane lei.

„Pe partea de protecția mediului, cele 3,1 milioane de lei sunt în general destinate unor proiecte importante; aș menționa lupta împotriva ambroziei și a principalilor alergeni. Avem o inițiativă comună demarată anul trecut alături de Nokia și Oncogen de realizare a unui sistem de alertă la nivel județean în ceea ce privește polenul și nivelul ridicat al polenului pentru ca cetățenii care suferă de astfel de alergii să se poată proteja”, a mai spus Alin Nica.

În privința proiectelor, împărțirea banilor arată astfel: proiecte UE – 167,7 milioane lei, proiecte PNDL – 15,9 milioane lei, iar rambursări – 22,8 milioane lei.

În plan cultural, anul acesta, programului Tim Cultura îi vor fi alocați 5,5 milioane de lei, iar în ceea ce privește eficientizarea, CJT vrea să aloce o sumă importantă – 9 milioane de lei – pentru cea energetică.

„Pe partea de eficientizare, digitalizarea ocupă un loc prioritar, cu 3,9 milioane de lei. Dorim aici să realizăm mai multe acțiuni de eficientizare a aparatului administrativ folosind această resursă tehnologică și eficientizarea energetică, atât la clădirea Aparatului Administrativ – există deja un proiect pe care îl vom finaliza anul acesta de eficientizare energetică, dar ne dorim și alte idei noi cum ar fi transformarea CJ în prosumator astfel încât să ne protejăm de fluctuațiile prețului la energie. Partea care ne ocupă cel mai mult din activitate – DGASPC – nu o putem lăsa fără o strategie. Alocăm 3,8 milioane pentru rezolvarea problemei care planează de foarte mult timp asupra sector: nerespectarea angajamentului de realizare a unor centre de maxim 50 de beneficiari și pentru că riscăm penalități trebuie să investim.”, a declarat președintele CJT.

Proiectul de buget pentru 2022 va fi publicat pe site-ul CJ Timiș, iar după consultare va intra în plen la vot.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/