Citești o carte? Lugojenii vor avea un club de lectură, care va încuraja cititul și va promova cartea

A fost odată ca niciodată o vreme în care copiii aveau în mână o carte… Așa poate începe povestea despre inițiativa de a înființa un club de lectură, care să se dueleze pe viață și pe moarte cu tehnologia vremii. Mai ales că bătălia pare pierdută și „zmeul” smart (phone, tabletă și orice alt device) este deja stăpân pe timpul liber nu doar al adolescenților, ci și al oamenilor mari.

Poate și de aceea Lugojul are nevoie de oameni care citesc de plăcere și promovează lectura, iar pentru generația tânără este cu atât mai important să deprindă cititul, chiar dacă programa școlară nu coincide cu romanele care sunt la modă și care ar putea să le stârnească tinerilor interesul. Primul club de lectură „O carte pe lună” a fost lansat acum 5 ani la Timișoara, iar în ianuarie anul acesta se lansează și la Lugoj, încurajând lugojenii de toate vârstele să discute despre cărți.

„Suntem un club independent care a luat naștere din pasiunea pentru lectură a voluntarilor asociației AlternativEd, dar participarea la întâlnirile noastre lunare este deschisă oricui. Inițiativa «» îi aparține Giorgiei Harasim, de a cărei prezență ne vom bucura la prima noastră întâlnire în 30 ianuarie, ora 18.30, la Casa Bredicenilor. Pentru cei mici există, momentan, un grup de lectură ce activează doar online, «O carte pe lună pentru Licurici». Deoarece anul 2019 este decretat «Anul Cărții» în România, dorim să facem cât mai multe proiecte pentru promovarea lecturii și încurajarea cititului, inclusiv un club activ O carte pe lună pentru copii la Lugoj”, precizează Camelia Popescu, președinte AlternativEd.

Cu prilejul fiecărei întâlniri, membrii clubului vor stabili de comun acord o tematică de lectură, participanții având o lună la dispoziție pentru a citi o carte care să se încadreze în tema aleasă. La prima întâlnire de la Lugoj, iubitorii de carte sunt invitați să discute despre un roman care le-a plăcut, având prilejul să se cunoască mai bine, schimbând impresii și idei.