Cinema în aer liber pentru deținuții de la penitenciarul din Săcălaz

cinema in aer liber pentru detinutii de la penitenciarul sacalaz
publicitate si promovare in ziar

Caravana cinematografică ROD a ajuns în prima seară a lunii august în penitenciarul din Săcălaz – locație externă a Penitenciarului Timișoara, în cadrul proiectului ROD Vulnerabil.

85 de deținuți au urmărit cele două filme – scutmetarjul „Offstage”, regizat de Andrei Huțuleac și filmul documentar „Păr”, realizat de Florin Iepan și Călin Meda – pregătite de Asociația Documentor, organizator al ROD Festival.

„Suntem la punctul de lucru cu cazare permanentă din Săcălaz. Am înființat acest punct de lucru în baza unui contract încheiat cu un agent economic din Timișoara. Cazarea și toate cheltuielile sunt plătite de agentul economic, noi furnizăm forța de muncă. Ei sunt preluați, duși la muncă, iar la finalul programului se întorc aici. La evenimentul ROD Vulnerabil au participat 85 de deținuți. Dorim să-i scoatem puțin din rutină, să se bucure și de altceva în afară de muncă. De aceea, căutăm să oferim astfel de evenimente.”, a declarat Gabriel Tiponuț, inspector principal de poliție penitenciară.

„Efectiv mă simt om, oricum aici ne apropiem de liberare, intrăm și noi într-o normalitate. Eu mai am două luni, din trei ani și ceva de condamnare. Aici ne simțim într-o oarecare măsură ca acasă, muncim, ne vedem de treabă, atât doar că suntem departe de cei de acasă. Așa că ne bucurăm de astfel de evenimente. Am avut și seară de teatru, am mai avut și film, am fost și la muzeu, e un lucru minunat că a venit și ROD Festival aici.”, a spus unul dintre deținuți.

Scopul Caravanei ROD Vulnerabil este să ducă arta în locuri în care oamenii au acces limitat la cultură, în zone marginalizate. Prin aceste evenimente, deținuții au ocazia să socializeze, să interacţioneze cu lumea de afară, un pas important pentru reintegrarea socială ulterioară.

„Suntem aici cu ROD Vulnerabil să aducem un pic de cultură în locuri în care oamenii nu au acces, nu au libertatea să iasă. Din punct de vedere psihologic, acest eveniment pentru ei înseamnă o ieșire din rutină, acces la alte persoane, iar aici, la Săcălaz, la acest punct al Penitenciarului Timișoara, ei sunt mai liberi, pot să meargă la lucru, în trei schimburi, dar nu au libertatea de a ieși când doresc să vadă un film, o piesă de teatru, să se bucure de viața culturală.”, a spus Alina Ursoi, membru în echipa ROD Festival.

ROD Vulnerabil continuă toată luna august. În 3 august, la Spitalul de Psihiatrie din Jebel va fi proiectat filmul „România neîmblânzită”, iar în 8 august, la Penitenciarul Timișoara vor rula „Offstage” și „Păr”. În 15 august, ROD Vulnerabil ajunge la Centrul de reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilități din Periam; în 22 august – la Secția exterioară a Penitenciarului Timișoara din cartierul Kuncz, iar în 29 august – la Secția exterioară a Penitenciarului Timișoara din orașul Buziaș. În ultima zi a lunii august, ROD revine la Spitalul de Psihiatrie din Jebel cu proiecția piesei de teatru „Huooo” a celor de la Teatrul Auăleu.

publicitate banner website comunitatetm 1000 x 100 px final 01