Timișorenii sunt chemați să își spună părerea cu privire la entitatea potrivită care să construiască parcarea supraetajată din centrul orașului, pe terenul CJ Timiș și al Primăriei Timișoara. Apelul a fost lansat de consilierul județean USRPLUS, Raul Olajos.
Consilierul județean îi întreabă pe timișoreni, pe pagina de Facebook, ce ar prefera: o parcare realizată de o firmă terță, concesionată pe 49 de ani și un beneficiu direct pentru CJT de 120.000 euro/an sau o parcare realizată de CJT, de aproximativ 20 milioane euro și o recuperare a investiției în 10-12 ani, cu un beneficiu ulterior de 2 milioane euro/an?
În ambele variante, precizează consilierul județean, parcarea se construiește.
„După cum știți, telenovela parcelei de teren de 584 mp de pe str. Paris nr. 2/a, care aparține PMT, a luat sfârșit printr-un schimb acceptat de Primăria Municipiului Timișoara. Astfel că CJT poate demara mult dorita parcare supraetajată pe o suprafață de 5.429 mp. Ceea ce mai puțină lume știe putem regăsi în HCJ nr. 211, emis în 20.07.2022, care are în vedere aprobarea studiului de fundamentare și demararea procedurii de concesiune de lucrări… pentru realizarea mult doritei parcări supraetajate. O găsiți aici, căutând după numărul 211. Este un studiu elaborat de PUBLIC RESEARCH SRL care se întinde pe mai mult de 60 de pagini și care include detalii tehnice, indicatori financiari, analiza SWOT și chiar un cost comparativ. Cifrele sunt interesante, simplificând avem următoarele: 1. O investiție de aproximativ 20 milioane euro realizată de o firmă terță. 2. O concesiune a exploatării acesteia pentru 49 de ani. 3. Venituri estimate a se obține de firma care o gestionează de aproximativ 2 milioane de euro/an. 4. Redevența pentru CJT de 6% din venitul brut (aproximativ 120.000 euro/an).”, a scris consilierul județean Raul Olajos pe Facebook.
Liberalii din CJ Timiș par însă să își fi format o opinie. Deocamdată, consilierii locali sunt cei care trebuie să își dea votul pentru transferul parcelei de teren deținută de primărie către CJT.
„În varianta în care parcarea va fi construită de CJT, va trebui să avem proceduri de achiziții publice pentru elaborare PUZ, apoi pentru SF+PT, apoi pentru construire. Toate aceste demersuri însemnând o prelungire a termenilor de realizare cu minimum 3 ani, în situația de a nu avea contestații pentru oricare din cele 3 proceduri. Tot simplificând, ne putem întreba: Dorim parcarea în 3-4 ani? Dorim parcarea în 7-8 ani ? Tot simplificând, nu mai vorbim de riscurile investiționale și cele de exploatare… După 20 de ani de discuții și blocaje între cele două instituții, ne bucurăm că acest proiect s-a deblocat, cel puțin declarativ. Așteptăm cu nerăbdare plenul CLT de săptămâna viitoare.”, a comentat liberalul Alexandru Proteasa, vicepreședintele CJ Timiș.
436 de locuri de parcare ar putea genera noua construcție, potrivit calculelor inițiale făcute de administrația județeană. Un loc de parcare aici ar putea costa 5 lei/oră. În cel mai optimist scenariu, parcarea ar trebui să fie gata în aproximativ 3 ani.