Decesul în condiții revoltătoare al unui bărbat de 56 de ani, în Spitalul Județean din Reșița, devoalează un sistem medical complet bolnav, chiar criminal!
Anchetatorii au stabilit că bărbatul a ajuns pentru prima oară la UPU Reșița în noaptea de joi spre vineri, 15/16 august. Imediat după miezul nopții. Se simțea rău din ziua precedentă. Avea durere în piept, tușea, vomitase și nu se putea odihni. Se simțea obosit. Nu se știa cu probleme de sănătate, cu atât mai puțin cardiac.
Infarct, urgență de cod verde!
Potrivit documentelor ridicate deja de procurori, sosirea sa în UPU a fost consemnată la 00:30. Abia la 1:40 l-a văzut un doctor. Asta, în ciuda faptului că, potrivit codurilor de triaj, durerea toracică se preia imediat, în primele 15 minute. Pentru că poate fi oricând vorba despre un infarct, situație în care nu e de așteptat.
A fost diagnosticat cu „angină instabilă”, o urgență medicală care se manifestă sub formă de durere precordială spontană apărută în repaus. I s-a propus să rămână sub observație. Aflând că nu e nimic foarte grav, omul a preferat să plece acasă. Nu înainte de a semna că o face pe propria răspundere. Aici apar și primele probleme majore.
Spital de urgență fără cardiolog de gardă!
Analizele lui indicau, de fapt, un infarct. Au confirmat-o mai mulți medici cardiologi care le-au văzut ulterior. EKG-ul era și el concludent, spun aceiași specialiști: infarct! Pacientului nu i s-a menționat însă nimic despre niciun infarct. Din acest motiv a și ales să plece acasă. Dar e posibil ca într-o unitate de primiri urgențe dată recent în funcțiune, cu aparatură de ultimă generație, într-un spital județean, să nu fie depistat un infarct?! Da, au constatat membrii familiei celui decedat.
„Medic cardiolog nu a fost în tot spitalul timp de 6 zile! S-au înțeles să facă gardă de cardiologie cu gardă de interne, când unii, când alții! Cardiolog nu a fost! A fost o doamnă doctor pe interne, cu puțină experiență. L-au lăsat să plece acasă cu antibiotic și cu antiinflamator.”, reclamă familia.
Chiar dacă era vorba numai de angină tot nu se dă antiinflamator, spun specialiștii. Este contraindicat, antiinflamatorul poate duce chiar el la infarct! Este un medicament ce nu se dă nici în infarct, nici în angină. „În fișa lui apar numai bazaconii. De exemplu, sindrom dispeptic, pentru că vomitase. Cum poți să faci un om bolnav, răcit, să vorbești de pneumopatie acută fără o radiografie? Nu i s-a făcut o radiografie de plămâni! I s-a zis să ia antibiotic ca să nu facă pneumonie!”, se revoltă familia îndoliată.
Lăsat acasă pe propria răspundere!
Pacientul a plecat astfel acasă diagnosticat cu angină instabilă, cu rețetă prescrisă pentru antiinflamator și antibiotic ca să preîntâmpine o posibilă pneumonie. EKG-ul spune însă pentru orice cardiolog altceva: infarct! Un infarct nerecunoscut nici de medicii din UPU, nici medicul internist. Lucrurile probabil ar fi stat altfel dacă un medic cardiolog ar fi văzut acel EKG. Numai că, 15 august e zi de mare sărbătoare, e Sfânta Maria, și în Spitalul Județean de Urgență Reșița fiecare își ia liber cum dorește.
„Medic cardiolog nu a fost timp de o săptămână, nu a existat medic cardiolog de gardă în tot spitalul, că toți și-au luat vacanță! Înțelegem că toți vor să fie liberi la sărbători, dar să pleci 7 zile? Timp de o săptămână nu a existat într-un spital județean niciun medic cardiolog. Și dacă rămânea atunci peste noapte, cine l-ar fi salvat pe secția de cardiologie?”, au constatat stupefiați membrii familiei.
Probleme sunt și cu tratamentul pe care l-a primit cât timp a stat în UPU. Potrivit documentelor, i s-a administrat Algocalmin, ceva pentru liniștire și pentru stomac. Nimic pentru inimă, pentru angina diagnosticată!
A doua oară la UPU în 4 zile, aceeași gardă!
Duminică noapte starea lui de sănătate s-a degradat. S-a dus a doua zi la medicul de familie, care l-a trimis imediat la UPU. S-a dus însoțit de sora lui. A ajuns în UPU Reșița, luni, 19 august, la 14:05. A prins aceeași gardă de joi noapte. A fost preluat de doctor abia la 17:30! Trei ore și jumătate de așteptare! Asta după ce sora lui se pusese în repetate rânduri în genunchi, implorând cadrele medicale să-l investigheze cât mai repede posibil, simțind că fratele ei se stinge. Imediat ce au făcut-o și-au dat seama cât de gravă e situația. Au cerut urgent acordul familiei pentru transfer la „Pădurea Verde” diagnosticând de această dată „un infarct extins, un infarct mare”.
Triat ca pentru o bubă!
„L-au pedepsit deoarece nu a vrut să rămână joi și l-au ținut 3 ore și jumătate! O durere toracică e de cod galben, de primele 15 minute, cum să aștepte 3 ore și jumătate? Era deja mult prea târziu. În triaj i s-a atribuit codul verde, codul de consult, care înseamnă 60 de minute. El a intrat după 210 minute! A așteptat la fel ca aceia care vin cu o bubiță la deget, cu chestii care într-adevăr nu sunt de UPU. Nu s-a respectat nici măcar codul verde. Dacă intra în acele maximum 60 de minute, dacă i se făcea un EKG, poate că era altceva.”, acuză aparținătorii.
A decedat în ambulanță!
De la 17:30 până la 19:50 i s-au făcut analizele, tromboliza, o procedură obligatorie potrivit protocoalelor medicale și s-a cerut familiei acordul pentru transfer de urgență la „Pădurea Verde”, pentru coronografie și pentru stent, intervenții ce nu se fac la spitalul din Reșița. „«Este un infarct mare, extins!», ni s-a transmis. Dar nu era o stare care să ne facă să ne gândim că urmează decesul după doar o oră. Vorbea, era cooperant. Ne-au sunat la un moment dat să ne anunțe că i s-a făcut rău pe ambulanță, că s-au întors în UPU, în camera roșie, că îl resuscitează.”, dezvăluie familia.
Bărbatul nu a răspuns manevrelor de resuscitare, iar înainte de ora 21:00 s-a declarat decesul. Ambulanta ajunsese doar până la Kaufland, la ieșire din Reșița.
Autopsia a oferit și mai multe informații despre decesul pacientului, concluziile legistului fiind anexate deja dosarului penal de ucidere din culpă deschis de procurori. I s-a rupt peretele inimii, o complicație majoră care este incompatibilă cu viața. Poate doar într-o secție de chirurgie cardiovasculară, cum e la Pădurea Verde, se putea face o minune, spun specialiștii. Numai că acest pacient a stat zile întregi fără să știe că suferise un infarct, iar când a solicitat pentru a doua oară ajutor medical a fost lăsat să aștepte 3 ore și jumătate!
Peretele inimii se rupe la câteva zile după un infarct nedepistat, spun surse de specialitate, ceea ce întărește și mai mult ideea că pacientul suferise într-adevăr un infarct înainte de prima lui prezentare la UPU.
I-a fost refuzat transportul cu elicopterul la Timișoara!
Pe lângă diagnosticarea eronată, tratamentul greșit și absența unui medic cardiolog timp de o săptămână din Spitalul Județean de Urgență Reșița, ancheta organelor de cercetare penală vizează și soluția aleasă pentru transportul bolnavului la Timișoara. N-a fost chemat elicopterul SMURD, ar fi prima observație. „Sora dânsului a rugat doctorul în genunchi să cheme elicopterul, a zis că îl plătește, dar o asistentă a spus că elicopterul este la Caransebeș și nu ni-l poate da, că nu e la cheremul nostru. N-a fost nici măcar o ambulanță SMURD de Terapie Intensivă. A fost ambulanță simplă.”, a explicat familia.
Un internist pe două secții și în UPU, în același timp!
Tragedii similare se pot repeta oricând în Spitalul Județean de Urgență Reșița și asta pentru că sistemul de gardă pare să funcționeze total necorespunzător și, posibil, chiar ilegal! Asta o vor stabili organele de cercetare penală, însă unui spital care nu are timp de o săptămână un cardiolog e greu să-i spui spital de urgență.
„Pe un medic care este specializat pe gastro, pe partea lui de stomac, îl lași să aibă grijă de două secții, de Interne și de Cardiologie? Îl pui de gardă pe două secții, Interne și Cardiologie? Niciodată! De câțiva ani asta se întâmplă asta la Reșița! Medicul care plecase cu el nu era cardiolog, era din UPU, nu au avut nici atunci cardiolog. A fost de două ori la spital cu infarct și nu l-a văzut nici măcar o dată un cardiolog! Nu aveau! Este cam strigător la cer, dacă aveau medic cardiolog nu era așa situația. Oamenii aceia care sunt internați pe Cardiologie ce fac o săptămână fără medic? Un internist care trebuie să țină două secții și care mai coboară și în UPU nu poate face față. Pacienții nu trebuie să sufere de pe urma incompetenței lor și a deficitului de personal. Totuși, e un spital județean!”, a reacționat pentru Express de Banat un specialist din sistemul sanitar, confirmând că la Spitalul Județean de Urgență Reșița e boală grea. Iar răspunderea, penală! Până atunci și pentru a nu se ajunge ca în cazul Spitalului Sf. Pantelimon, unde bolnavii nu se mai duc de frica medicilor, e nevoie de explicațiile reprezentanților spitalului.
CITEȘTE ȘI:
A murit în salvare după ce a stat 3 ore cu infarct în UPU fără să fie băgat în seamă!
Dosar penal pentru ucidere din culpă și investigații de malpraxis la UPU Reșița!