Cine este Olivia, tânăra care a intrat prima la noul program pentru studiul criminalisticii de la Vest?

olivia elisa pleșescu, studenta la studii aplicate in criminalistica la universitatea de vest din timisoara

La Universitatea de Vest din Timișoara începe primul an de studii în Științele aplicate ale criminalisticii. 50 de tineri din întreaga țară vor urma cursurile noii specializări din cadrul Facultății de Chimie. Cea care a obținut cea mai mare medie la admitere ne povestește motivele pentru care dorește să devină expert criminalist. 

Olivia Elisa Pleșescu are 18 ani, iar în vară a terminat cursurile Liceului C.D. Loga din Timișoara. S-a înscris apoi la două facultăți pe care intenționa să le urmeze în paralel, însă sesiunea de admitere de toamnă de la Universitatea de Vest a venit cu o surpriză.

„Aș fi mers la Facultatea de Drept și la Facultatea de Psihologie, în paralel, pentru a putea face apoi masterul în criminologie. Dincolo de filme și seriale, am realizat că acest domeniu este mult mai profund și am studiat în particular psihologie, psihopatologie, grafologie și alte științe. Fiind la filologie, nu am avut ocazia să studiez atât de multă chimie, fizică sau biologie și de asta mă bucur foarte mult că le pot studia aici și îmi doresc să îmi dau interesul cât de mult pot. Probabil nu va fi chiar ca în filme deoarece în filme mi se pare că este prezentată doar partea aceea interesantă, ca să prindă la public, însă sunt pregătită și pentru părțile emoționale, pentru părțile care pot fi considerate puțin mai plictisitoare. Consider însă că este un întreg proces și că merită.”, a declarat Olivia Pleșescu pentru expressdebanat.ro.

Olivia a susținut, pentru admitere, un test de raționament logic. A reușit să obțină cea mai mare notă între candidații care au ocupat cele 50 de locuri scoase la concurs. La finalul celor trei ani de studii, pe diploma acestor tineri va scrie: licențiat Științe aplicate în criminalistică.

„Programul este foarte complex, avem discipline dintr-o arie destul de largă. Oricum cred că încă nu este acoperit tot. Dacă ne uităm la filme și ne amintim cum unul citea poezii în chineză și făcea tot felul de legături…, dar mă rog, nu ajungem noi chiar acolo. Avem partea e chimie, fizică, determinări fizico-chimice, biologice, dar și partea de securitate IT, tehnici la care ne bazăm pe tehnică, recunoaștere facială, voce, recuperări de date de pe diverse obiecte ș.a. E o provocare și pentru studenți, și pentru noi. Avem experiența unui master de chimie criminalistică care este în al 10-lea an.”, a declarat Titus Vlase, profesor de chimie la Universitatea de Vest.

Președintele Asociației Criminaliștilor din România explică de ce este necesar acest program de studii, unic în România. 

gheorghe popa, președintele asociației criminaliștilor din românia si marilen pirtea, rectorul universitatii de vest din timisoara, deputat pnl de timis

„Facultățile de drept nu mai acordă atenția deosebită acestei științe care joacă un rol important în stabilirea adevărului în sistemul judiciar. În Academia de Poliție s-a desființat departamentul de criminalistică, iar la facultățile de drept această disciplină a devenit chiar opțională. Știința criminalisticii este complexă, interferează cu biologia, chimia, fizica, cu dreptul, cu criminologia, cu psihologia și mai mult, criminalistica este știința care aduce probele pentru că, prin intermediul criminalisticii, organul judiciar intră în contact direct și nemijlocit cu locul în care s-a comis infracțiunea și unde se găsesc urmele și probele care conturează existența sau inexistența infracțiunii, care stabilește cine este cel care a comis infracțiunea respectivă. Lipsa specialiștilor, dar mai ales lipsa de pregătire a specialiștilor se reflectă în situația actuală judiciară pentru că știința criminalistă evoluează ca și celelalte științe: apar tehnologii noi de investigare, apar aplicații informatice moderne de identificare criminalistică a obiectelor, persoanelor, armelor și trebuie să fii la curent cu ele pentru că trebuie să le adaptezi la specificul activității criminalistice, fie că e vorba de cercetarea la fața locului, fie că e vorba de expertizele criminalistice reglementate de lege.”, a explicat Gheorghe Popa.

Prea puțini criminaliști

La finalul celor 3 ani de studii, absolvenții programului de studiu ar trebui să fie apți să își facă meseria.

„Noi vrem să facem lucrurile nevăzute să fie văzute. În facultatea pe care noi o propunem, studentul va avea parte de teorie din varii domenii în care am ales creme de la creme. Am ales din fiecare facultate, de fizică, de exemplu, acele materii esențiale, nu accesoriile, aducându-le aici în specializarea studentului nostru. (…) În laboratoare, studentul va lucra efectiv pe echipamente, pe analize chimice, fizice, pe dispozitive optice. Avem o bază logistică foarte bună. Și vor avea parte și de lucrări practice, de scenete pregătite de cadrele noastre didactice în care studenții vor face efectiv pregătire la fața locului începând de la situații de urgență, până la cele de investigație criminală, pe fiecare gen de expertiză sau infracțiune, ca la final ei să fi trecut deja prin experiența debutantului în meserie. Noi ne dorim ca la finalul acestui program de studii, absolventul să fie deja apt de lucru, apt de-a-și face meseria. În criminalistică cu siguranță există în România penurie de personal în toate instituțiile de profil.”, a declarat Cristian Neghină, expert criminalist la Institutul Național de Expertize Criminalistice din Ministerul de Justiție, profesor la UVT.

cristian neghină, expert criminalist la institutul național de expertize criminalistice din ministerul de justiție, profesor la universitatea de vest din timisoara

O meserie ca în filme

Cât din meseria de criminalist arată ca în filme? Părerile experților sunt diferite. Spre exemplu, președintele Asociației Criminaliștilor din România spune că 100%: „Vă spune un criminalist adevărat. Am fost practician, 15 ani criminalist, pornit de jos. Meseria nu e periculoasă dacă respecți regulile tactice criminalistice. Eu studenților mei le spun: când mergeți la cercetare la fața locului aveți grijă de voi, analizați riscurile care sunt pentru echipa de investigare a locului faptei, apoi salvezi victimele și abia apoi începi să îți faci treaba.”

Expertul Cristian Neghină vede altfel lucrurile. El spune că viața bate filmul.

„Ce se vede pe sticlă, din fericire, este cu totul și cu totul diferit de viața reală, indiferent că e România sau America. Este mai artistic. Pe sticlă avem parte de o regie, de un scenariu, de actori, iar viața bate filmul. În viața reală, lucrurile pe tărâmul criminalisticii se desfășoară cu totul altfel. Nu mai bine sau mai rău. Începând de la procedura de lucru, echipele de cercetare de la fața locului, constituirea lor, vedem prin filme super tehnologii, computere. Da, există tehnologia numai că nu se lucrează așa cum se vede în filme. Și studenții sunt foarte surprinși când văd că lucrurile se întâmplă cu totul altfel, de altfel firesc, în mod natural. Or acolo e un film hollywoodian, cu regii, interpretări.”, a explicat expertul criminalist.

Programul de studii de licență Științe aplicate în criminalistică a fost conceput prin colaborarea dintre specialiștii din domeniul Matematică și Științele naturii de la Universitatea de Vest din Timişoara, alături de specialiști din domeniul cercetării criminalistice din cadrul Asociației Criminaliștilor din Romania, INEC (Ministerul Justiției), specialiști din Ministerul de Interne și de la Institutul Național de Cercetare INSEMEX – Petroșani (Ministerul Cercetării).

Primul proces de admitere pentru acest nou program de studii de licență, organizat în cadrul Facultății de Chimie, Biologie, Geografie a UVT, a avut loc în sesiunea de toamnă, desfășurată în perioada 17 august – 5 septembrie. La concurs au fost scoase 25 de locuri finanțate de la bugetul de stat și 25 de locuri cu taxă. Toate locurile au fost ocupate.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/