Cinci societăți de cadastru lucrează pentru intabularea proprietăților Lugojului

intabulari lugoj

În urmă cu 3 ani, Lugojul stătea dezastruos la capitolul intabulări. Clădiri publice, parcuri, poduri și zeci de străzi așteptau să treacă oficial în proprietatea orașului. Acum se trage tare pentru a rezolva problema.

La majoritatea ședințelor de consiliu, ponderea punctelor de pe ordinea de zi o deține atestarea apartenenței la domeniul public sau privat al Lugojului a unor imobile, clădiri sau terenuri, concesionarea sau vânzarea acestora, precum și trecerea de terenuri din domeniul public al statului în domeniul public al municipiului.

Este o obligație legală de a identifica toate imobilele, clădiri sau terenuri, care aparțin de Unitatea Administrativ – Teritorială Lugoj. „Acest recensământ, ca să-l numim așa, se face în fiecare an, cu reactualizările și reevaluările necesare în cazurile de închiriere sau înstrăinare. Este foarte important să avem acest patrimoniu al nostru, pentru că el aduce venituri la bugetul local, nu prin înstrăinare, ci prin închiriere sau concesiune, cum a fost cazul terenurilor din zona industrială. Chiar și pășunile sunt aducătoare de venit, prin închiriere”, a precizat primarul interimar Bogdan Ștefan Blidariu.

Evidență cadastrală corectă

Din punct de vedere al intabulărilor, situația de acum trei ani era catastrofală. Nu a existat o preocupare pentru a evidenția cadastral imobilele pe care le deține Primăria sau cele pe care le dețin cetățenii de pe raza municipiului, mai ales că, la acea dată, deja erau multe localități rurale care au reușit intabularea tuturor terenurilor, inclusiv ale proprietarilor privați. Spre deosebire de Lugoj, aceste localități au beneficiat de finanțări care erau acordate anual de Agenția Națională de Cadastru. La nivelul Primăriei, este al treilea an de când această activitate primește finanțarea respectivă.

Astfel, au fost intabulate în mod gratuit aproape jumătate din terenurile agricole deținute de proprietarii privați din Lugoj, adică din peste 9.000 de hectare au fost intabulate 4.000 de hectare. La anul mai urmează o etapă, pentru ca în 3-4 ani să fie înscrise în cartea funciară toate aceste proprietăți private agricole.

Avantajele acestei operațiuni vizează o evidență cadastrală corectă, o bază de date pentru aplicarea taxelor și impozitelor locale, precum și constituirea unei rezerve de terenuri care n-au fost atribuite la privați. Nu în ultimul rând, aici e vorba despre o situație juridică certă, care reduce mult din procesele interminabile și costisitoare pentru proprietate.

„În legătură cu ce deține municipiul Lugoj, când am venit în Primărie, erau intabulate doar 20% din străzi, iar clădirile publice absolut deloc. Fosta administrație nu a accesat fonduri europene pentru acest scop. Nu era nicio școală intabulată, nici spitalul, Căminul de Bătrâni Sf. Nicolae, Muzeul, Teatrul și chiar clădirea Primăriei. De fapt, aceasta era intabulată în anul 1904, sub denumirea de «casă»! Nu erau intabulate nici podurile, și nici parcurile orașului”, a declarat Claudiu Buciu, consilier al primarului.

Cinci societăți de cadastru

Pentru a accelera acest proces, administrația locală lucrează în prezent cu cinci societăți de cadastru.

„Am înscris în cartea funciară clădirea Primăriei, Școala 4, Liceele Iulia Hasdeu, Brediceanu, Braniște, Școala 2, Școala Anișoara Odeanu, Școala Eftimie Murgu, inclusiv fostul Liceul Agricol, care a fost reintabulat corect. Pentru acest obiectiv, am obținut dezlegare de sarcină de la Ministrul Educației, pentru că acele imobile nu mai sunt destinate activității de învățământ.

Am intabulat până în prezent aproape 80% din drumurile din municipiu, la fel toate pășunile de pe malul Timișului – și în afara digurilor și în interior, Podul de Fier, Podul de Beton și pasarela pietonală de pe insula Cotu Mic. La insulă, avem în continuare o situație aparte, pentru că avem mai mult teren decât cel din documente și suntem în instanță pentru recunoașterea suplimentară a suprafețelor existente. Procesul merge bine, nu se opune nimeni la recunoașterea situației actuale din teren”, spune, la rândul lui, Claudiu Buciu, cel care a inițiat această operațiune acum trei ani.

În plus, au fost intabulate toate parcurile din oraș: Parcul George Enescu, Parcul Cornet din Micro V, Parcul Prefecturii, inclusiv Parcul Gării, unde s-a rezolvat în instanță un litigiu de proprietate.

„Toate aceste parcuri se află în prezent în faza de proiectare, în baza unei finanțări europene obținute acum doi ani. Pentru anul viitor, prin noul Program Operațional Regional, derulat prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Regiunea Vest, sunt deja prealocate 10 milioane de euro pentru municipiul Lugoj. Suma va fi folosită la renovarea integrală a patru parcuri și reamenajarea malurilor Timișului, între pasarela din Cotu Mic și Podul de Fier”, adaugă Claudiu Buciu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/