Cimitir din Evul Mediu, descoperit pe șantierul de pe bulevardul Cetății. Stadiul lucrărilor

cetatii

Săpăturile arheologice făcute pe traseul liniei de tramvai nr. 4 din Timișoara, pe bulevardul Cetății, au scos la iveală 13 morminte de inhumație care după ritul funerar pot fi atribuite secolelor XVI-XVII, corespunzând perioadei medievale târzii a Timișoarei. La rândul lor, autoritățile locale spun că descoperirile arheologice nu au reprezentat o întârziere pentru proiect. 

În luna august, pe unul din tronsoanele aflate în lucru pe bulevardul Cetății din Timișoara au fost făcute o serie de descoperiri arheologice, morminte și vase ceramice vechi de secole.  Între 22 noiembrie și 2 decembrie au fost făcute o serie de săpături arheologice, conduse de Universitatea de Vest din Timișoara, reprezentantă de arheologul specialist Mihai Dunca, în calitate de responsabil al șantierului.

„Reabilitarea vechilor linii de tramvai au impus intervenția în sol de către constructor, unde s-au identificat inițial urmele a trei morminte de inhumație, într-o zonă ce nu figura cu patrimoniu arheologic reperat. Cercetarea arheologică a dus la descoperirea unui număr total de 13 morminte de inhumație, care după ritul funerar pot fi atribuite secolelor XVI-XVII, corespunzând perioadei medievale târzii a Timișoarei.”, au transmis reprezentanții Universității de Vest din Timișoara.

Pe perioada săpăturilor arheologilor, muncitorii au atacat alte sectoare din bulevardul Cetății. Lucrările sunt în grafic, dau asigurări autoritățile locale.

„Avem deja de la Comisia Națională de Arheologie primul document legat de descărcarea arheologică. Lucrurile s-au mișcat destul de repede raportat la cum evoluează în general astfel de situații de descărcare arheologică și ne așteptăm ca lucrurile să meargă în continuare conform programului. Pentru noi, această descoperire nu a reprezentat o întârziere pentru proiect, per ansamblu, pentru că am continuat lucrul pe alte fronturi, am deschis practic bucata dinspre Gheorghe Lazăr spre Torontalului.”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.

Pe anumite segmente au fost amplasate noile linii de tramvai, mai spune Ruben Lațcău.

„Suntem în grafic, aș estima lucrările la 20-30%. În acest moment nu avem niciun risc de întârziere și chiar dacă vom mai descoperi alte vestigii arheologice sunt convins că vom reuși cu la fel de multă celeritate să le rezolvăm. Putem vorbi de primul proiect în care am avut sit arheologic neplanificat în care această descoperire nu ne-a încurcat pe calendar, am reușit să menținem ritmul lucrărilor.”, a explicat viceprimarul.

Bulevardul Cetății a intrat în șantier la finalul lunii iunie. Muncitorii au început cu dezafectarea liniilor de tramvai, a cablurilor, au spart trotuarele și au demarat lucrările la rețelele de apă și canal, de la intersecția bulevardului cu Calea Bogdăneștilor până la Gheorghe Lazăr. Șantierul de pe Cetății ar trebui să fie închis în 2023. Valoarea lucrărilor este de aproximativ 17 milioane de euro, iar banii provin din bugetul local.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/