Chiriașii locuințelor ANL vor să cumpere apartamentele, dar se lovesc de prețurile mult prea mari. Oamenii cer reducerea costului, însă Ministerul Dezvoltării Regionale vine cu o altă propunere.
Într-o ședință derulată la Primăria Reșița cu președinții asociațiilor de proprietari, s-a ridicat problema prețului prea mare cerut de stat pentru cumpărarea apartamentelor ANL de către chiriași. Unul dintre beneficiarii unei astfel de locuințe a cerut reprezentanților Primăriei să intervină pe lângă parlamentarii de Caraș-Severin pentru ca aceștia, la rândul lor, să facă demersuri în vederea scăderii prețului de achiziție, având în vedere că cei care plătesc, în acest moment, chirie au mai făcut anumite investiții de-a lungul timpului.
În acest moment, din cele 562 de unități locative de acest tip din Caraș-Severin, 191 pot fi achiziționate (57 în Caransebeș și 134 în Reșița). Chiriașii nu au depus însă solicitări în acest sens, din cauza prețurilor pe care le consideră exagerate. Valoarea de înlocuire pe metru pătrat care este utilizată pentru calcularea prețului de vânzare a locuinţelor iniţial închiriate este actualizată anual. La ora actuală, aceasta este de 1.757,88 lei/mp, inclusiv TVA, ceea ce înseamnă 400 de euro/mp. La un calcul simplu, pentru un apartament de 50 de metri pătrați, un locatar ar trebui să plătească 20.000 de euro, la care se adaugă și spațiile comune, astfel că este posibil ca suprafața totală să se dubleze și, implicit, și prețul.
Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene are în vedere scăderea prețurilor în cazul ANL-urilor, însă face referire doar la costul chiriei, nu și la prețul de vânzare.
Într-un anunț postat pe site-ul Ministerului se arată că: „Pentru a veni în sprijinul chiriașilor din locuințele realizate de către Agenția Națională pentru Locuințe, prin «Programul de construcții locuințe pentru tineri, destinate închirierii», Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene a inițiat un proiect de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. Proiectul se afla în consultare publică și are în vedere și diminuarea chiriei”.
Din informațiile anunțate de minister, observaţiile şi propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene– Direcţia Generală Juridică, Relaţia cu Parlamentul şi Afaceri Europene și la adresa de e-mail iulia.matei@mdrap.ro.
Termenul limită până la care se pot transmite propuneri este de 10 zile calendaristice de la publicarea anunțului.