Consiliul Județean Timiș cheltuiește pentru funcționarea aparatului de două ori mai mult decât investește în județ. O arată datele execuției bugetare în primele 9 luni ale anului, cifre care au ajuns pe masa consilierilor județeni. Până acum, CJ Timiș a consumat doar aproximativ 35% din banii alocați bugetului de dezvoltare.
Cifrele arată că, pentru funcționarea aparatului, administrația județeană a cheltuit, în primele 9 luni ale anului, 242 de milioane de lei, în timp ce a investit efectiv 109 milioane de lei.
„Anul trecut atrăgeam atenția că stăm rău la execuția bugetului de dezvoltare. Eram undeva la 22% din prognozat. (…) După un an, lucrurile stau ceva mai bine: avem 35,74% din prognozat – 109 milioane realizat, comparat cu 305 milioane prognozat. (…) De menționat că veniturile din secțiunea de dezvoltare – investiții – s-au realizat doar pe finanțarea PNDL (18 vs 18 mil. prognozat). Banii pe ce înseamnă FEDR s-au încasat doar la 41% (32 vs 78 mil. prognozat). Elementul pozitiv ține de secțiunea de funcționare, s-au cheltuit 73% (242 vs 330 mil. prognozat), deși s-au încasat 93% (305 vs 327 mil. prognozat), rezultând un disponibil de 63 mil. lei la trimestrul III 2022.”, a explicat consilierul județean USRPLUS Raul Olajos.
Cei mai mulți bani din bugetul județului merg înspre serviciile de asistență socială, explică Alin Nica, președintele CJ Timiș.
„Plățile pe dezvoltare se fac, cele mai multe, în noiembrie și decembrie, ținând cont de faptul că în prima jumătate de an, pe partea de execuție, există anumite decalaje date de sezonul de iarnă și de aprobarea bugetului, care nu este la 1 ianuarie. În partea secțiunii de funcționare, avem DGASPC care mănâncă aproape două treimi din bugetul nostru de funcționare. Pe partea de funcționare a aparatului de specialitate al CJT avem chiar economii, deci am făcut niște rezerve. Iar pe partea de investiții stăm mai bine decât anul trecut ca grad de realizare, iar anul trecut am stat mai bine ca în 2020. E adevărat, ne-am dori un grad de realizare a investițiilor de 100%, însă acest lucru este practic imposibil. Legea prevede să avem prevăzuți banii în buget atunci când demarăm o investiție pe care o preconizăm a fi finalizată în anul în curs, dar de obicei nu se fac toate plățile în anul respectiv. Așa că procentul de cheltuială efectivă din buget este mult supraestimat atunci când realizăm bugetul la început de an.”, a declarat pentru expressdebanat.ro Alin Nica, președintele CJ Timiș.