Cheile Gârliștei din Caraș-Severin, evadare în sânul naturii

cheile garlistei caras severin
casinoherculane by sungarden

Cotidianul se pierde în liniștea unui traseu lung de 15 kilometri pentru parcurgerea căruia e nevoie de timp și voință.

DJ 581 leagă Reșița de comuna Ticvaniu Mare însă, cu puțin înainte de a ajunge la Goruia, un drum la stânga duce spre satul aparținător Gârliște. Aici, indicatoarele ghidează turistul aflat în căutarea liniștii spre punctul de intrare în cheile pârâului cu același nume.

O veche moară de apă și-un mic muzeu amenajat într-o a doua par a da binețe celor ajunși până aici, pe care astfel îi invită la un drum ce le va pune puterile la încercare. Căci nu-i puțin lucru să străbați la pas 15 kilometri ce trec prin stâncării, prin grohotiș, peste copaci doborâți la pământ de stihiile naturii, prin câteva tuneluri săpate-n stâncă ori pe drum forestier.

Punctele de încercare sunt însă porțiunile unde urcușul se face pe lanțuri și cele unde traseul a fost efectiv săpat în stânca verticală precum un perete. La toate se adaugă pericolul reprezentat de vipere, pentru alungarea cărora e bine să ai la îndemână un băț cu care să lovești stâncile și vegetația înaintea ta. Asta deoarece viperele simt foarte bine vibrațiile care le pun pe fugă.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

O bună parte din traseu se suprapune pe ceea ce unii spun c-ar fi terasamentul unei vechii linii ferate pe care cândva circulau vagoneții plini cu minereuri scoase din adâncuri. De-a lungul ei, din loc în loc, se văd ruine a ceea ce se spune că ar fi fost cândva mori de apă.

o amintire frumoasă din cheile gârliștei.

O amintire frumoasă din Cheile Gârliștei. (Foto: Robert Wallner)

Pentru a străbate distanța dintre Gârliște și Anina sunt necesare 6-7 ore, dublate de răbdarea necesară parcurgerii traseului. La final rămân doar amintirile frumoase, pe care turiștii le imortalizează în imagini care vor rămâne pentru totdeauna. Și încă ceva: durerile de picioare, care însă vor trece repede lăsând loc doar pentru amintiri și, de ce nu, dorinței de a reveni.
Foto: Ovidiu Belceanu

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/