Chebuțiu, exact ca țiganii din Strehaia! Afaceri penale, acoperite cu facturi false din „Dragonul Roșu”!

Modul în care Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda şi-au bătut joc de cel mai important angajator din judeţ demonstrează fără niciun fel de dubiu că au avut oameni grei în spate, care le-au garantat că pot devaliza uzina fără să fie traşi la răspundere.

Prezentat drept un adevărat geniu în ale afacerilor, Adrian Chebuţiu s-a comportat în realitate exact ca evazioniştii ce cumpără facturi fictive de la ţiganii din Strehaia. Nu de alta, dar a implicat UCM Reşiţa în relaţii contractuale de sute de milioane de euro cu firme „fantomă” şi, indirect, cu firme care vând haine chinezeşti în cunoscutul complex comercial bucureştean „Dragonul Roşu”.

SC Mike Trading & Investment SRL, una din firmele „fantomă” cu care Chebuţiu a lucrat în afacerea motoarelor, a prezentat două facturi din care reieşea că ar fi achiziţionat mărfuri industriale de la SC Cora Star SRL, mărfuri ce ulterior ar fi ajuns la UCMR pentru a însoţi motoarele vechi. Oficiul Naţional al Registrului Comerţului a informat însă că firma respectivă şi-a modificat denumirea în SC KARDINAL INTERNAŢIONAL TRADE SRL începând cu data de 06.04.2010. Din declaraţiile martorului Xiong Mingwei, rezultă că în perioada în care a avut calitatea de administrator şi asociat la S.C. CORA STAR SRL în nicio împrejurare nu a vândut către alţi beneficiari mărfuri industriale, mai exact motoare, componente motoare, subansamble şi piese maşini. Totodată, a precizat că nu a intermediat prin S.C. CORA STAR SRL nicio tranzacţie comercială privind motoare, piese, subansamble, în schimbul perceperii unui comision, ocupându-se exclusiv cu achiziționarea și revânzarea de articole vestimentare în Complexul „Dragonul Roșu”.

Martorul a mai arătat că nu a auzit de firmele S.C. Mike Trading & Investment SRL și S.C. Beta Trading & Investment și că nu a desfășurat niciun fel de activități cu aceste firme, contestând autenticitatea facturilor fiscale seria COR nr. 0341216/10.08.2010 și seria COR nr. 0341292/10.08.2010, din care reiese că S.C. CORA STAR SRL ar fi livrat către S.C. Mike Trading & Investment SRL bunurile și serviciile indicate în cuprinsul acestora. Totodată, a declarat că a luat decizia de a schimba denumirea societății din S.C. CORA STAR S.R.L. în S.C. KARDINAL INTERNAŢIONAL SRL, întrucât reprezentanții Gărzii Financiare i-au adus la cunoștință că persoane necunoscute folosesc în diverse tranzacții comerciale facturi fiscale aparținând acestei societăți”, au arătat procurorii DNA.

Concluzia instanţei care i-a condamnat pe Chebuţiu şi Preda la câte cinci ani de puşcărie e cât se poate de clară: „Având în vedere cele expuse mai sus referitor la S.C. Mike Trading & Investment SRL și S.C. BETA TRADING & INVESTMENT SRL, societăți care în mod evident nu aveau capacitatea tehnico-profesională pentru a-și îndeplini obligațiile asumate prin contractele cu S.C. UCM Reşiţa S.A., dar și actele contabile emise de acestea, coroborate cu declaraţiile martorului Xiong Mingwei, rezultă în mod evident că prestaţiile la care s-au obligat cele două societăţi prin contractele cu SC UCM Reşiţa SA au fost în întregime fictive”.

SC Mike Trading & Investment SRL poseda facturi de achiziţie plăsmuite pe formulare de facturi ale unei firme ce nu mai exista, iar atunci când exista, avea ca obiect de activitate vânzarea de îmbrăcăminte importată din Republica Populară Chineză în Complexul „Dragonul Roşu” din Bucureşti.