Cerșetori agresivi, ridicați de pe străzile Timișoarei

cersetori strazi timisoara

Fenomenul cerșetoriei ia amploare în Timișoara. Într-o singură zi, polițiștii locali au ridicat de pe străzi 20 de persoane care cereau oamenilor bani.

Nu puține sunt cazurile în care cerșetorii devin agresivi atunci când trecătorii refuză să le dea bani. De asemenea, mulți își folosesc copiii pentru a îndupleca oamenii.

„Verificările au avut loc în zonele în care s-a reclamat cel mai frecvent acest fenomen, precum marile intersecții din oraș, zona centrală, proximitatea centrelor comerciale și a piețelor agroalimentare. Astfel, doar în cursul zilei de ieri, 20 de persoane care apelau la mila publică au fost depistate în zone precum Piața 700, Dacia, zona centrală, Catedrala Mitropolitană, Gara de Nord, Eternității, Parcul Zurich etc. Acestea au fost preluate din stradă și duse la Complexul de Servicii Sociale Sfântul Francisc de pe Str. Telegrafului. Acțiunea continuă și în perioada următoare”, transmite Poliția Locală Timișoara.

Polițiștii locali atrag atenția că mulți cerșetori care cer bani pentru diferite boli nu suferă de nicioafecțiune. Și au fost cazuri în care s-a dovedit că cei care etalau dizabilitățile fizice erau perfect sănătoși.

„Din cauza legislației care prevede doar sancțiuni contravenționale, aceste persoane continuă să fie prezente pe străzi și să producă disconfort celorlalți cetățeni. Polițiștii locali acționează prin preluarea lor din stradă și predarea către centrele sociale chiar și de mai multe ori pe zi. Fără sprijinul cetățenilor este însă dificil de ținut sub control acest fenomen, motiv pentru care facem apel din nou să nu li se mai ofere bani, deoarece în acest fel îi menținem în stradă”, mai spun agenții.

De fiecare dată, asupra acestora polițiștii locali găsesc sume semnificative de bani, chiar și de ordinul miilor de lei, sume de bani pentru care nu există însă baza legală pentru a putea fi preluați în vederea confiscării.

Sprijin pentru persoanele fără adăpost

Persoanele depistate pe străzi de ppolițiștii locali sunt predate centrului de asistență socială al DAS Timișoara de pe strada Telegrafului. Aici pot rămâne până la trei ani, timp în care beneficiază de cazare, masă și asistență medicală în mod gratuit.

Consilierii de aici îi ajută să își găsească și un loc de muncă, iar banii câștigați în cei trei ani îi pot economisi pentru a putea începe o viață nouă, independentă.

Cu toate acestea, cei mai mulți refuză să rămână în centru și se întorc pe stradă, motivând chiar ei că „este mult mai profitabil să cerșesc decât să muncesc, fac mai mulți bani cerșind decât voi muncind”.

Unul dintre cerșetorii ridicați din Timișoara

Unul dintre cerșetorii ridicați din Timișoara

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/