Cererea de spații industriale a atins un nou maxim istoric în 2017! Caraș-Severinul, total neatractiv pentru marii investitori!

Relocarea Autoliv a făcut, după mulți ani de așteptare, ca în parcul industrial din Reșița să se întâmple ceva. Comparativ însă cu situația din alte orașe ale țării, înseamnă puțin, foarte puțin!

Potrivit unor cifre prezentate de JLL Romania, cererea brută de spații industriale și de logistică a crescut anul trecut cu circa 15%. 525.000 de metri pătrați au fost ocupați în 2017, ceea ce înseamnă un nou maxim istoric.

Cea mai mare parte a cererii a venit din partea companiilor de logistică, transport și distribuție, care au închiriat în total 290.000 de metri pătrați, adică peste 55% din total. Retailerii au fost de asemenea printre cele mai active companii anul trecut, suprafața contractată de aceștia cumulând peste 110.000 metri pătrați. Pentru activități de producție au fost închiriați aproape 100.0000 de metri pătrați, însă merită de menționat faptul că aceste companii preferă cu predilecție să dețină în proprietate spațiile de producție. Din acest motiv, ponderea închirierilor de astfel de spații nu reflectă dinamica acestui sector”, a dezvăluit Costin Bănică, Associate Director, Head of Industrial Agency JLL Romania.

De notat este faptul că aproape 430.000 de metri pătrați, respectiv peste 80% din suprafața totală închiriată, reprezentă cerere nouă, restul fiind reînnoiri de contracte și relocări. Bucureștiul e cel mai solicitat, cu 280.000 metri pătrați (53% din total). Pe poziția a doua se află Timișoara – 76.200 metri pătrați, urmată de Pitești – 50.000 metri pătrați.

Cu puține excepții, cererea, dar și oferta nouă s-au orientat și în acest an spre locațiile consacrate, devenite deja poli de dezvoltare. Din acest punct de vedere există un dezechilibru pe piață, care se va menține atâta timp cât nu vor fi rezolvate problemele legate de disponibilitatea forței de muncă și infrastructură”, a explicat Costin Bănică.

Primarul Reșiței, Nelu Popa, a dezvăluit că în prima parte a acestui an ar trebui să se semneze contractul cu un investitor, cel mai probabil german, pentru încă o parcelă de teren în parcul industrial de pe Valea Țerovei. Vești bune sunt așteptate și la Oțelu Roșu. Tocmai din China!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/