Cercetătorul Jean-Marie Lehn, Doctor Honoris Causa UVT

hdc

Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 1987, membru de onoare al Academiei Române, cercetătorul Jean-Marie Lehn a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest din Timișoara. 

Academicianul francez a fost laureat în 1987 cu Premiul Nobel pentru Chimie alături de alți doi cercetători, pentru munca depusă în sinteza criptanzilor. Jean-Marie Lehn a găsit în 1969 molecule înrudite, pe care le-a numit „criptand”, prin care este posibilă crearea de compuși chimici, în reacții chimice care au un impact semnificativ asupra proceselor biologice.

„Aș dori să subliniez, de la bun început, că am avut o serie de colegi români foarte talentați. Ei au contribuit semnificativ la munca noastră și au fost foarte activi atât în universitatea lor de origine, cât și în întreaga lume. Prin această diplomă onorifică, universitatea recunoaște, de asemenea, rolul științei și, în special, vitalitatea unui anumit domeniu, domeniul meu de activitate, chimia. Chimia joacă un rol central în rândul științelor naturii și în cunoaștere, prin importanța sa economică și prin prezența sa permanentă în viața noastră de zi cu zi. Chimia este știința materiei și a transformărilor sale. Ea joacă un rol primordial în înțelegerea proceselor materiei, sporindu-ne capacitatea de a acționa asupra lor și de a inventa noi moduri de manifestare ale materiei. Chimia este, în același timp, o știință a transferului, un releu între simplu și complex, între legile de fizicii și regulile vieții, între fundamental și aplicativ. (…) Dezvoltarea științei este un proces ireversibil. Nu-l putem întoarce înapoi. Cunoașterea nu poate fi ștearsă. Trebuie să înaintăm pe drumul care duce de la căutarea cunoașterii la controlul destinului nostru., a susținut cercetătorul Jean-Marie Lehn în cadrul festivității decernării titlului de Doctor Honoris Causa al UVT.

uvt 2

„(…) Astăzi onorăm o persoană specială, o persoană care înțelege pe deplin dinamismul lumii noastre de astăzi și ne face să vedem știința ca pe un univers nelimitat, în care singurele limite sunt cele autoimpuse, care ar trebui uitate. Profesorul Jean Marie Lehn este un nume care nu mai are nevoie de introducere în lumea chimiei și nu numai! Acesta nu a acceptat niciodată să-și conducă cercetările după constrângerile unor reguli impuse. El a depășit limitele pe care mulți cercetători și le stabilesc în munca lor. Munca lui l-a condus către zone noi, neaccesate până atunci. Așadar, a creat un nou domeniu al chimiei, cel al chimiei supermoleculare, deschizând o nouă ușă pentru toți chimiștii lumii. Cercetările sale au contribuit la acest domeniu, conducând la știința matură de astăzi și i-au adus cea mai dorită recunoaștere din lume, Premiul Nobel. (…) Contribuțiile sale la știință sunt vaste, iar energia sa intelectuală este incredibilă. Dragostea lui pentru descoperire se reflectă nu numai în propriile sale cercetări, ci și în generozitatea cu care își oferă timpul și sfaturile tinerilor cercetători care sunt dispuși să urmeze la rândul lor carierele de cercetare. De expertiza sa beneficiază și cercetătorii români, unii fiind acceptați să lucreze împreună cu profesorul Lehn, care este membru de onoare al Academiei Române. Așadar, alegerea lui ca laureat pentru astăzi a venit normal și suntem mândri că a acceptat să devină membru al comunității noastre academice.”, a spus rectorul UVT, Marilen Pirtea.

uvt 3

Universitatea de Vest din Timișoara, prin cele unsprezece facultăți, încearcă să ofere în mod constant recunoaștere unor nume importante ale lumii științifice, culturale, artistice, economice, sociale și politice, a mai subliniat rectorul:

„Timp de câteva decenii, oamenii au perceput un decalaj – deși nu este neapărat real – între mediul academic și comunitate, deoarece, adesea, este dificil de comunicat impactul imediat al cercetării academice. Contribuția de cercetare din partea universităților este motorul pe termen lung al schimbării societale, dar mediul academic poate face o diferență reală în comunitate în fiecare zi, poate crea o punte puternică care se întinde dinspre sălile de curs și laboratoare până spre periferia orașului, oferind modele, prin promovarea valorilor autentice, prin popularizarea științei și prin apropierea oamenilor de știință și cultură. Cred cu tărie că acest rol este vital, mai ales în momentele istorice de instabilitate. Universitățile ar trebui privite ca poli de stabilitate, locuri care pot aduna energii care ne vor permite să facem față unui viitor pe care nimeni nu-l mai poate prevedea.”

dhc 2

Cercetătorul Jean-Marie Lehn susține astăzi la Universitatea de Vest și o conferință.

Evenimentul face parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală!”, inclus în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, stația Reflecții, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, cofinanțat de Consiliul Județean Timiș. Partener principal: CTP.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/