Gunoiul, din nou în atenția autorităților

Deșeurile reprezintă încă o situație delicată în Caraș-Severin. Problema acestora a fost din nou adusă în atenția autorităților județene în această săptămână, în cadrul Comisiei de Dialog Social a județului.

După cum se știe, în Caraș au fost închise toate gropile de gunoi rurale și s-a sistat depozitarea pe gropile orășenești și municipale neconforme, în urma controalelor venite de la Uniunea Europeană. În aceste condiții, toate cele 77 de localități din județ trebuie să transporte deșeurile la deponeul de la Lupac.

Știți cu toţii și acum se vede foarte bine că nu se aduc cantități de gunoi la deponeul de la Reșița. Mai mult, dacă tot județul ar fi adus gunoaiele la Reșița, ar fi fost sufocată. Unde se duc? Nu este în regulă. Avem monitorizare de la Uniunea Europeană. Dacă nu găsim soluții, va fi praf și pulbere. Situația este foarte gravă”, a spus comisarul șef al Gărzii de Mediu Caraș Severin, Marius Cârpean.

Conducerea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Intercom Deșeuri Caraș Severin spune totuși că situația este momentan sub control. „În momentul de față, la nivelul județului Caraș-Severin, apreciez că problema deșeurilor este momentan rezolvată, până la implementarea proiectului Sistem Integrat de Gestiune a Deșeurilor. Aceasta, pentru că ECOSAL Caraș-Severin a devenit, prin hotărâri ale consiliilor locale din județ, operator regional pentru această subactivitate din cadrul Serviciului de Salubritate la nivel de județ, subactivitate ce presupune compactarea, balotarea, depozitarea temporară și valorificarea energetică a deșeurilor”, a declarat Tiberiu Pădurean, directorul executiv al asociației.

Oamenii aruncă totul la gunoi

Deși activitatea la deponeul din Lupac a început cu entuziasm, primele probleme nu au întârziat să apară. Fiecare din cei 18 operatori care servesc zonele din județ au primit un Caiet de sarcini și un Regulament de Organizare și Funcționare, unde sunt prevăzute deșeurile care pot fi aduse pentru balotare și cele care nu sunt conforme. Cu toate acestea, la stația de balotare au ajuns piese de mobilier, moloz, crengi și resturi vegetale sau cauciucuri, care au dus la defectarea aparatului.

Pentru că în prezent instalația nu funcționează, la Lupac sunt depuse 2500 de tone de deșeuri. Ca o metodă de urgență, acestea vor fi transportate cu şase autogunoiere de mare capacitate, dotate cu un compactor propriu, la un depozit din Orăștie. Vestea bună este că prețul deșeurilor a rămas același.

 Se impune selectarea deșeurilor menajere

După remedierea problemelor stației de compactare, pentru a evita viitoarele defecțiuni, se va face o preselecție a deșeurilor înainte de introducerea lor în circuitul instalației.

Pentru a ajuta la rezolvarea problemei deșeurilor din județ, la întâlnirea din această săptămână a fost invitat și directorul Autorității Naționale de Reglementare Pentru Serviciile Comunitare Deva, Sergiu Țenț.  Potrivit acestuia, în master plan sunt prevăzute șase stații de transfer. Județul este împărțit pe zone din acest punct de vedere. „Teoretic, județul Caraș Severin este în fața Timișului, Aradului și Hunedoarei. De la faza de teorie trebuie însă trecut la practică. Stațiile de transfer nu presupun investiții foarte mari. Acestea sunt gândite în așa fel încât costurile operatorilor care fac colectarea să fie suportabile de populație. Tot timpul spunem că populația e foarte săracă, dar nicio primărie nu a rămas, de exemplu, fără curent la iluminat public. Știu și eu că Cenușăreasa serviciilor este gunoiul. Dacă omul nu plătește, primăria trebuie să aibă o soluție. Cu toții vrem să  trăim într-un spațiu curat ”, a declarat Sergiu Țenț.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/