Centrul OncoHelp, ținut închis de orgolii?

claidre oncohelp stationar 2

Condițiile de la privat sunt incomparabile cu cele de la stat. Iar cu sănătatea nu-i de joacă. Însă uneori apar probleme care par mai greu de tratat decât cancerul.

Asociația OncoHelp a deschis deja un cabinet medical în Policlinica din zona centrală a Reșiței. Intenționează să deschidă și o clinică de oncologie, având contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin, însă intenția s-a lovit de refuz. Mărul discordiei ar fi locația aleasă. Concret, Asociația OncoHelp, care este una non-profit, a primit prin donație o construcție aflată în curtea Staționarului 2 al Spitalului Județean de Urgență Reșița. Acolo unde se află și secția de Oncologie a SJUR. Iar acum ar avea nevoie de o bucățică de teren pe care să amenajeze căile de acces.

„Aș fi preferat să văd o mai mare colaborare din partea Spitalului Județean prin conducerea ei. Aș fi preferat să văd că ne ajută și că ne sprijină în intenția noastră de a dezvolta un centru de oncologie aici, în Reșița. Aici nu e vorba de orgolii, aici e vorba de oameni care mor. Și aici se pune problema să le oferim servicii multe pentru că nu au suficiente. Nu e loc de orgolii. Am primit o clădire în donație în incinta Spitalului Județean și aveam nevoie de ajutorul conducerii, mai exact de al doamnei director, ca să putem să dezvoltăm proiectul nostru de spital de zi acolo. N-a fost să fie.”, a explicat Șerban Negru, președintele Asociației OncoHelp. „Pentru acces facil aveam nevoie de un pic de înțelegere pentru un teren pe care nici nu îl folosește spitalul.”, a completat Valeriu Borugă, reprezentant legal al OncoHelp.

reprezentanti oncohelp

Nu ar fi vorba doar despre orgolii, ci și despre un litigiu. Terenul de sub construcție este revendicat de Casa Județeană de Pensii. Inclusiv Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, aflată pe același teren, s-a lovit de această problemă în încercarea de a reabilita clădirea, a dezvăluit directorul Ionuț Popovici.

„Casa de Pensii a acționat în instanță inclusiv DSP, Casa de Asigurări de Sănătate, Spitalul Județean, Consiliul Județean. Situația terenului de sub aceste clădiri este oarecum incertă în acest moment, există niște procese pe rol. Și probabil că acesta este unul dintre motivele pentru care lucrurile nu sunt foarte clare. Și noi am vrut să accesăm un proiect cu finanțare europeană și n-am putut face acest lucru, reabilitare termică și energetică în valoare de 550.000 de euro. Există o declarație tip pe care o dai și spui că nu este în litigiu clădirea sau terenul. Casa de Pensii îl revendică, nu știm ce va stabili instanța. Este o situație foarte ciudată. Această acțiune a încurcat pe toată lumea.”

Doar că, spun reprezentanții OncoHelp, refuzul din partea managerului Alina Stancovici a venit înainte de a se depune acțiunea în instanță.

CITEȘTE ȘI: La privat, dar gratuit! Noi servicii medicale pentru pacienții asigurați din Caraș-Severin

Cert este că venirea prestatorilor privați de servicii medicale este privită cu ochi buni de conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate, cu atât mai mult cu cât condițiile sunt incomparabile cu cele de la stat.

„Dacă până la 31 decembrie sistemul de decont a fost unul la cheltuială efectivă, din 1 ianuarie s-a schimbat și decontăm efectiv serviciile prestate. Nu vă ascund faptul că majoritatea spitalelor nu pot atinge valoarea de contract. Se discută în permanență despre sistemul de sănătate subfinanțat, însă nu pot atinge valoarea de contract, ceea ce este un mare semn de întrebare pentru noi. De aceea iată că intervin și prestatorii de servicii medicale privați și bine că o fac. Pe noi ne interesează ca oamenii care au plătit contribuții de-a lungul timpului, asigurații noștri, să aibă servicii medicale de calitate. Nu ne interesează că sunt livrate de un prestator public sau de unul privat.”, a declarat Ionuț Popovici.

Mulți dintre pacienții cu probleme oncologice din Caraș-Severin se orientează deja spre mediul privat, în special spre cel care le oferă gratuitate prin prisma contractului încheiat cu CAS. Circa 15% din totalul pacienților care merg la OncoHelp în Timișoara provin din Caraș-Severin, după cum spun reprezentanții asociației. Exodul este confirmat și de directorul medical al CJAS: „Ca număr de pacienți tratați prin programul național de oncologie sunt în medie 800 pe an în Caraș-Severin. Nu acesta e numărul real. Mulți migrează în Timiș, Cluj. Și atunci eu nu îi văd în statistica de aici. Asta nu înseamnă că ei nu există. Numărul acesta este infim, nu este realitatea.”, susține Laurențiu Mărțuică.

În ceea ce o privește pe Alina Stancovici, aceasta vede proiectul OncoHelp drept o afacere privată în detrimentul serviciilor oferite de Spitalul Județean de Urgență Reșița. Mai multe detalii despre „afacerea OncoHelp”, văzută prin ochii managerului, într-un articol viitor.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/