Centrul istoric din Băile Herculane, scos la vânzare! Cazinoul se dă pe bucăți!

Statul român n-a avut nevoie de hotelurile „Decebal” și „Traian” și nu e interesat nici de cazinoul stațiunii de pe Valea Cernei, toate trei monumente istorice!

Guvernele, ministerele au anunțat, în ultimii 25 de ani, tot felul de proiecte și investiții în turism, dar în realitate au finanțat telegondole care nu duc nicăieri și au amenajat pârtii acolo unde abia cad doi fulgi de zăpadă. În tot acest timp, bijuteriile arhitectonice din Băile Herculane au schimbat o mulțime de proprietari, în general speculanți imobiliari, și au ajuns în paragină. Acum sunt din nou scoase la vânzare! Prețurile pot părea exorbitante pentru niște ruine, dar valoarea lor este de fapt inestimabilă. Valoarea contabilă ar trebui să conteze mai puțin spre deloc, valoarea culturală și istorică a acestora fiind cu adevărat uriașă. Dar dacă e să ne raportăm la dezinteresul statului român, acestea nu valorează nimic. Dar chiar nimic!

Ministerul Culturii și Identității Naționale a dat verde nu cu mult timp în urmă scoaterii la vânzare a hotelurilor „Decebal” și „Traian”. Același minister a fost de acord cu turnarea asfaltului peste vestigiile romane, unice în România, descoperite în 2015 chiar în fața Hotelului Traian. Consiliul Județean Caraș-Severin și Primăria Băile Herculane au spus la rândul lor că nu au nici bani, nici proiecte sau alte variante pentru preluarea acestor obiective.

După „Decebal” și „Traian”, acum e rândul Cazinoului să fie scos la vânzare. De fapt, o jumătate din el! Alexandrina Verbițchi, soția lui Valeriu, și-a exprimat intenția de a vinde partea sa din cazinou. Fiind vorba despre o clădire de patrimoniu, monument istoric, statul român are dreptul de preemțiune la cumpărare. Ministerul Culturii și Identității Naționale a avizat deja vânzarea, nefiind interesat să-și exercite dreptul de preemțiune. Consiliul Județean Caraș-Severin se exprimă în același sens.

Cazinoul, azi muzeu, sală de spectacole, spații comerciale și restaurant, a intrat în reabilitare acum câţiva ani. Ca suprafață construită înseamnă 2.760 mp. Cazinoul a fost evaluat la 600.000 de euro, partea Alexandrinei Verbițchi fiind jumătate, adică 300.000.

Cazinoul a ajuns în posesia soților Verbițchi în 2011, când SC Hercules, societatea lui Iosif Armaș, a fost executată silit. Scos la licitație, Cazinoul a fost achiziționat tocmai de Verbițchi, cu prețul cel mai mare oferit, adică 580.000 de euro. Alexandrina Verbițchi a achitat la acea vreme 1.285.116 lei, diferența fiind stinsă printr-o creanță, o datorie în valoare de 1.183.364 lei pe care SC Hercules o avea către Valeriu Verbițchi. Datorie care se înscrie într-o lungă serie de împrumuturi făcute de societate, instrumentate acum de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/