Pacienții care au dezvoltat sechele după ce au trecut prin boala COVID-19 pot apela la specialiștii Centrului de Recuperare din cadrul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara. Echipa medicală stabilește, împreună cu pacientul, un program în funcție de forma de boală, dar și de starea de sănătate.
Centrul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara a fost dedicat inițial pacienților cu alte patologii pulmonare, dar, odată cu pandemia, serviciile medicale sunt îndreptate și spre persoanele care au rămas cu sechele după boala Covid.
„Centrul de Recuperare din Timișoara are deja un renume. Funcționează de peste 10 ani și până acum doi ani s-a adresat în special pacienților cu patologie pulmonară cronică non-Covid. De când a început pandemia, de când a trecut starea de urgență s-a redeschis și pentru pacienții cu sechele post-Covid. În momentul de față funcționăm atât pentru pacienții cu sechele post-Covid, cât și pentru alte patologii pulmonare cronice. Sunt acei pacienți care dezvoltă afectarea pulmonară de care toată lumea se teme. Temerea este că nu își mai revin. Simptomatologia este prezentă inclusiv după ce ei sunt negativi, dar ei sunt simptomatici. Pentru acești pacienți care prezintă fatigabilitate, dispnee, o parte nu se pot mobiliza singuri, cei care au dezvoltat forme severe de boală. Au nevoie de ajutor pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții. Cei de pe secțiile de Covid-19 obișnuite, cât și cei de la Terapie Intensivă nu mai știu să meargă. După atâta timp de stat în pat, starea lor se decondiționează din punct de vedere muscular. Cu ajutorul recuperării medicale se pun pe picioare, învață să respire, să își controleze din nou respirația. Totul trebuie făcut cu prudență și aceste programe trebuie individualizate în funcție de pacient”, a explicat Camelia Pescaru, medic primar pneumolog și coordonatorul Centrului de Recuperare.
Recuperarea se face și în cazul pacienților care încă sunt internați în spital.
„O parte dintre pacienți dezvoltă forme moderate și continuă să fie simptomatici. Sunt dependenți de oxigen și asta îi sperie foarte tare, dar ne caută și se programează. O altă categorie sunt pacienții internați pe secție, la noi la Pneumologie sau la colegii de la Infecțioase cu forme moderat-severe sau ajung la Terapie Intensivă și ulterior au nevoie de recuperare. Îi evaluăm clinic, biologic, imagistic, evaluăm acest status al lor, simptomele, dispneea, cât de intensă este. Pacienții au un status de anxietate crescut după ce au trecut printr-o formă moderată sau severă de boală. Alții au tulburări de echilibru și în funcție de acest lucru facem un plan individualizat. Se fac exerciții de tonifiere a musculaturii”, a mai explicat Camelia Pescaru.
Multe persoane care au trecut printr-o formă moderată sau severă de COVID-19 se confruntă cu anxietate sau chiar depresie. În aceste cazuri intervine psihologul spitalului, dacă pacientul este de acord. De asemenea, există o colaborare și cu medicii neurologi sau cardiologi, în funcție de comorbiditățile existente.
„Este nu proces mai complex pentru că nu vin numai cu afectare musculară, ci și cu alte comorbidități, stare de anxietate, depresie. Mulți au o afectare a statusului glicemic, au tulburări, iar la o parte se agravează diabetul, la o parte apare temporar. În momentul de față avem kinetoterapeut atât pe secția de Terapie Intensivă, cât și pe partea de non-Covid. Acoperim toți pacienții în funcție de nevoile lor. Nu cred că am avut pacienți mai tineri de 30 de ani, iar cei care au fost au avut complicații destul de severe. S-au adresat clinicii noastre și am avut rezultate foarte bune. Monitorizez o pacientă tânără cu complicații și a avut o evoluție foarte bună. Au fost și pacienți foarte tineri, dar care au fost internați pe Terapie Intensivă și s-a făcut acolo reabilitarea pulmonară. Media de vârstă este de 40 sau 50 de ani, dar am avut și pacienți de 70 și 80 de ani. Am avut și pacienți din alte județe”, a mai explicat medicul.
Pentru ca beneficiile să apară este nevoie de cel puțin 10 zile de spitalizare, dar persoanele care au trecut printr-o formă severă de COVID pot petrece în spital și o lună sau cinci săptămâni.