Centrul Civic al Reșiței, dedicat tradiției! [FOTO/VIDEO]

O mare de costume populare a umplut miercuri seara Piața 1 Decembrie 1918 din Reșița, pe acordurile muzicale ale brâului bănățean. Fie că a fost vorba despre jurnaliști, ansambluri profesioniste, edili sau simplii cetățeni, cu toții au adoptat cel puțin o piesă din portul popular românesc.

În premieră, la această ediție a fost prezent și portul popular sârbesc, adus de către ansamblul de la Tomy Land Moldova Nouă, coordonat de către Tomislav Popovici.

Pornit în anul 2013 din iniţiativa a doi jurnalişti reşiţeni, soţii Paula şi Vasile Neamţu sub genericul „Presa cărășană promovează ia”, evenimentul a fost unul de impact, întreaga presă cărăşeană mediatizând unul dintre reperele româneşti, definitoriu peste timp. Din anul 2014, Societatea pentru Cultură Metarsis – activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană a îmbrățișat ideea și, la solicitarea celor doi soţi, s-a alăturat logistic în organizarea manifestărilor. Tot de atunci, iilor și cămășilor românești li s-a adăugat contratimpul brâului bănăţean, joc din patrimoniul imaterial al Banatului de Munte, pe care Eftimie Murgu îl definea plastic: „sar în şir toţi deodată, astfel încât al treilea pas să ţină ritmul”.