Centru destinat bolnavilor în fază terminală, la Timișoara. Proiectul, șanse să fie finanțat cu bani europeni

flacara 62 exterior
whatsapp image 2022 10 03 at 13.25.51 (2)

Primăria Timișoara are în plan să realizeze un centru rezidențial de asistență și îngrijiri paliative în ambulatoriu, destinat bolnavilor aflați în fază terminală. Instituția speră să obțină finanțare europeană pentru această investiție, în cadrul unui proiect transfrontalier.

Primăria Timișoara anunță că intenționează să realizeze un centru rezidențial de asistență și îngrijiri paliative în ambulatoriu. În această săptămână, indicatorii tehnico-economici pentru investiție au fost aprobați de către Consiliul Local Timișoara. Potrivit instituției, în acest moment se lucrează la un proiect transfrontalier, în speranța că investiția va putea fi finanțată cu bani europeni.

Mai precis, sunt implicate în elaborarea proiectului Direcția de Asistență Socială a Primăriei Timișoara, împreună cu Spitalul Municipal Timișoara, în parteneriat cu Instituția rezidențială pentru sănătate mintală „Sveti Vasilije Ostroski Cudotvorac” din Serbia. Proiectul va fi depus în cadrul apelului de selecție din Programul INTERREG IPA CBC România – Serbia 2021 – 2027.

Centrele medico-sociale integrate pentru persoanele care au nevoie de îngrijiri postoperatorii sau îngrijiri medicale pentru bolnavi cronici în faza terminală reprezintă un pas important către o societate care are grijă de cei mai vulnerabili membri ai săi. Proiectul vizează asigurarea accesului egal la îngrijirea sănătății și creșterea rezilienței sistemelor de sănătate, inclusiv asistența primară, și promovarea tranziției de la îngrijirea instituțională la îngrijirea în familie și comunitară. Suma maximă eligibilă solicitată prin proiect este de 2 milioane euro. Raportat la numărul persoanelor vulnerabile care au nevoie de îngrijiri medicale pentru boli cronice, paliative, recuperare post-chirurgicală, este evident că nevoia de dezvoltare a serviciilor medicale și sociale devine tot mai stringentă, mai ales în cazul persoanelor cu vulnerabilități multiple”, a informat Primăria Timișoara.

flacara 62 interior

1000x100 (5)

Centrul rezidențial va funcționa în clădirea situată pe str. Flacăra, nr. 63, aflată în proprietatea Primăriei Timișoara și atribuită Direcției de Asistență Socială.

În urma investiției de reabilitate și extindere a clădirii, parteneriatul între DASTM și SCMUT va asigura două categorii de servicii medicale și sociale: un centru rezidențial medico-social, gestionat de DASTM, care va furniza servicii pentru persoanele cu boli cronice care necesită supraveghere socio-medicală permanentă, aflate în risc de excluziune socială și care au nevoie de îngrijiri postoperatorii. Centrul rezidențial va avea o capacitate de 8 paturi / locuri, ceea ce va asigura servicii pentru un număr de aproximativ 80 beneficiari pe an; un ambulator de îngrijiri paliative gestionat de SCMUT, destinat persoanelor adulte care vor beneficia de servicii medicale de tip paliativ. Numărul de consultații realizate în cadrul ambulatorului de îngrijiri paliative va fi de 40 consultații pe lună, respectiv 480 consultații pe an”, a detaliat instituția.