Centru de învățare permanentă în județul Timiș, sprijin pentru piața muncii care duce lipsă de angajați

Dinamica pieței muncii din Timiș este una tot mai interesantă în ultimii ani, iar multe companii și fabrici se confruntă deja cu problema găsirii forței de muncă. În același timp, șomajul nu a fost eradicat complet, deși județul stă bine în statistici. Timișenii vor putea să găsească mai ușor o meserie care li se potrivește sau să se pregătească pentru altceva decât au profesat până în prezent, deoarece Consiliul Județean Timiș construiește un centru de învățare permanentă.

Noul centru comunitar de învățare permanentă va fi construit în Parcul Industrial Tehnologic Timișoara, la ieșirea din oraș, după aeroportul utilitar de la Cioca, pe Calea Torontalului. Practic, va fi vorba de un ansamblu de căsuțe alăturate asemenea unei micro-așezări umane. Banii provin dintr-o finanțare europeană accesată de CJT, 1,3 milioane de euro pentru realizarea și dotarea centrului. La centru nu se vor organiza cursuri de formare profesională, deoarece ghidul de finanțare nu permite acest lucru, pentru că ar intra sub incidența ajutorului de stat. Vor fi organizate însă cursuri de dezvoltare vocațională, pentru un acces mai facil pe piața muncii. Centrul va promova și voluntariatul și conceptul de îmbătrânire activă.

Practic, cei care vor călca pragul centrului vor primi informații despre prezentarea la interviu, testarea intereselor și aptitudinilor personale. Centrul va facilita participarea la târgurile de locuri de muncă, precum și întâlniri cu antreprenori locali sau cu persoane care lucrează în resurse umane . „Suntem preocupați de tot ceea ce înseamnă creșterea calității vieții timișenilor. Asta presupune și găsirea rapidă a unui loc de muncă, alegerea unei cariere potrivite pentru competențele fiecăruia, cât și creșterea calității bazinului de resurse umane pentru companii. Ne luăm în serios rolul nostru ca autoritate publică și oferim timișenilor noi posibilități de dezvoltare, în mod gratuit, prin acest centru comunitar”, spune vicepreședintele CJT, Călin Dobra.

Centrul va fi construit pe un teren de 4.035 mp, cu o suprafață utilă propusă totală de 1.148 mp, capacitatea acestuia fiind de 190 de persoane. Ansamblul va avea șase săli de dezvoltare vocațională, două ateliere de creație, care pot fi comasate, o sală I.T. pentru 24 cursanți, un spațiu multifuncțional, dimensionat pentru 48 de spectatori, dar și un spațiu de socializare sau divertisment, care poate acomoda circa 30 persoane și care, în caz de nevoie, poate găzdui activități de dezvoltare vocațională.

Investiția este realizată în cadrul proiectului european „Inițiativă comună privind ocuparea forței de muncă”,  acronim JEDI, Cod eMS ROHU-355, derulat în parteneriat cu Centrul de formare profesională Szeged, în calitate de lider de proiect, Agenția de Dezvoltare Euroregională DKMT, Dieceza Romano-Catolică din Csanad, Agenția de Dezvoltare a microregiunii Homokhat și CCIA Timiș.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/