Centrală geotermală și instalație de cogenerare bazată pe hidrogen. Soluțiile PNL pentru criza Colterm

nica tabara

Liberalii timișeni vin cu mai multe propuneri prin care administrația locală ar putea rezolva, spun ei, criza căldurii în Timișoara. Majoritatea soluțiilor ar putea fi implementate pe termen mediu sau lung. 

Una din soluțiile PNL Timiș la criza Colterm presupune o centrală de energie bazată pe energia geotermală care ar putea fi realizată la Dudeștii Noi. Un investitor austriac, spune Alin Nica, s-a arătat deschis să o construiască, cu sprijinul CJT. Deja consiliul județean, Primăria Dudeștii Noi și investitorul privat au semnat un memorandum de colaborare.

„Soluțiile trebuie luate acum, nu mai târziu, dar nu ține de noi, de cei de la PNL, să rezolvăm această problemă, ci de cei care conduc primăria și care și-au numit oamenii în Consiliul de Administrație de la Colterm, politrucii USR în conducerea acestei societăți care a fost pusă pe butuci. (…) Discutăm cu o societate austriacă în domeniul energiei pentru a face un proiect pilot în această comună periurbană. Produsul rezidual de la această centrală geotermală este căldura ce poate fi folosită pentru încălzirea instituțiilor publice și a locuințelor. Finanțarea ar fi din bani privați. Firma își recuperează banii din vânzarea energiei. În 19 aprilie vom avea o întâlnire în care este invitat și primarul Timișoarei, care a și confirmat participarea. Vom discuta despre pașii concreți pe care trebuie să îi realizăm în per următoare.”, a declarat Alin Nica, președintele PNL Timiș.

O a doua soluție ar fi realizarea unei instalații de cogenerare bazată pe hidrogen. „Există acum una, dar bazată pe arderea de cărbune și gaz, la Colterm. Pe PNRR sunt finanțabile astfel de proiecte de trecere la un alt mod de producere a energiei. Deja cei din Mehedinți doresc să facă o fabrica de hidrogen pe PNRR, am putea să facem și noi la Timișoara, la Colterm.”, a explicat Alin Nica. Un alt proiect ar fi realizarea unui biodigestor care sa accelereze descompunerea produselor biodegrabaile, cu finanțare pe POIM. Toate aceste proiecte au în comun faptul că sunt generatoare, nu consumatoare, de certificate verzi.

O altă soluție complementară vizează construcția unui centru olimpic de înot, tot la Colterm: „Ce se întâmplă vara cu căldura reziduală din instalația de cogenerare la Colterm? Toate cele trei proiect produc în continuu și energie, și căldură. Ideea noastră este să facem un centru olimpic de înot la Colterm sau în Chișoda pe un teren al Primăriei Giroc care să folosească această energie care altfel s-ar pierde și să încălzească aceste bazine de înot. Sursa de finanțare ar fi Compania Națională de Investiții.” 

Soluțiile pe termen scurt

Pentru iarna viitoare e important, declară și viceprimarul Cosmin Tabără, președintele PNL Timișoara, demararea încă de pe acum a negocierilor pentru contractele de livrare a cărbunelui.

„Timișoara nu își permite să trăiască de pe o zi pe alta. Propunem ca din timp să începem negocierea contractelor pentru toamnă-iarnă pentru a aduce cărbune de calitate. Și să gestionăm bugetul astfel încât să nu risipim banii pe proiecte inutile sau cu o importanță și cu un impact minor pentru societate. Contractele trebuie negociate de acum: obținem și un alt preț, și o altă calitate a cărbunelui. În toamnă s-a obținut cărbune care avea o gigacalorie de 1.750 când minimum ar trebui să fie la 2.200 putere calorică și de aici au fost problemele legate de consumul de cărbune care s-a făcut într-o cantitate mai mare și cu o eficiență mult mai mică.”, a declarat Cosmin Tabără.

Pericolul debranșării în masă

Tabără atrage atenția că în lipsa unei direcții coerente a administrației cu privire la viitorul companiei Colterm, timișorenii nu știu ce cale să apuce: să se debranșeze sau să rămână ancorați în sistemul centralizat de termoficare.

„(…) Timișoara se va regăsi într-o ipostază în care oamenii se vor debranșa în număr foarte mare, ceea ce este de înțeles, pentru că ei nu știu în acest moment ce se va întâmpla din toamnă. Dacă exista un proiect: da, iarna asta e o iarnă de sacrificiu, dar de la anul facem așa, punem centrale de bloc, de scară, de zonă, dăm drumul la CET-uri, mergem pe energie solară, pe balneo, să vină cu un proiect. Primăria trebuie să se așeze la masă cu toți factorii responsabili, cu administratorul judiciar și să găsim soluția pentru iarnă. Trebuie să avem în vedere și proiectul de înlocuire a conductelor care transportă această energie pentru că în situația în care există o debranșare masivă, acel proiect este grav afectat și există și riscul unor sancțiuni care se vor răsfrânge asupra primăriei și implicit asupra cetățenilor.”, a explicat Tabără.  

CITEȘTE ȘI: Primăria Timișoara vrea să scape Colterm de la plata certificatelor de poluare

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/