Cele mai multe accidente de muncă: pe şosele şi în păduri!

gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin a făcut public zilele trecute un bilanţ al accidentelor de muncă din anul 2016. Potrivit ITM, pe raza judeţului au fost înregistrate 79 de astfel de evenimente nedorite, soldate cu 94 de victime, dintre care 15 persoane decedate.

De asemenea, anul trecut au fost înregistrate la Inspecţia Muncii Caraş-Severin 12 accidente de circulaţie, soldate cu 21 de victime. Cu un an înainte, în 2015, fuseseră comunicate mai puţine accidente de muncă, 70, dar cu mai multe victime, 111, dintre care 20 decedate.

publicitate online in ziar Express de Banat

În urma cercetării unui număr de 74 evenimente produse pe teritoriul județului în anul 2016, pentru 5 evenimente nefiind finalizată cercetarea, au fost înregistrate 62 de persoane care au suferit accidente de muncă (dintre care 9 mortal), 10 persoane care au suferit accidente uşoare şi 17 persoane accidentate în afara muncii, informează inspectorul-şef al ITM Caraş-Severin, Nicolae-Miu Ciobanu.

Pe domenii de activitate, cele mai multe accidente de muncă s-au produs în: transporturi – cu 10 accidentaţi, dintre care 3 mortal; silvicultură şi exploatări forestiere – 8, din care 2 mortal; construcţii – 7, cu un deces. Câte 5 victime s-au înregistrat ca urmare a unor accidente de muncă produse în trei domenii de activitate: industria construcțiilor metalice și fabricarea mașinilor (un accident mortal), fabricarea pieselor și accesoriilor pentru autovehicule, activități de protecție și gardă.

1000x100 (3)

Cauzele producerii accidentelor de muncă sunt multiple și ele sunt dependente în general de sarcina de muncă stabilită de angajator. Cele mai frecvente cauze dependente de sarcina de muncă sunt: erori în prestabilirea operaţiilor de muncă; repartizarea executantului cu pregătire profesională necorespunzătoare pe locurile de muncă și cu instruire incompletă în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă; tolerarea abaterilor de la disciplina tehnologică; admiterea desfăşurării lucrului cu mijloace de producţie necorespunzătoare, a detaliat Nicolae-Miu Ciobanu.

Pentru prevenirea unor astfel de evenimente, susţine inspectorul-şef, ITM Caraş-Severin a dezvoltat iniţiative care au vizat consolidarea culturii de prevenire a riscurilor de accidentare în muncă şi de îmbolnăvire profesională, prin acţiuni care s-au focalizat pe informare, conştientizare, îndrumare şi control al modului de aplicare a legislaţiei în domeniu.

În conformitate cu prevederile legale, angajatorul are obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă. În acest sens, „angajatorii trebuie să conştientizeze că omul este capitalul cel mai important al unei organizaţii, fiind factorul decisiv în procesul de producţie, și că securitatea lucrătorilor nu reprezintă o cheltuială, ci o investiţie necesară pentru a evita o serie de costuri, directe sau indirecte, determinate de oprirea activităţii în cazul unui risc grav şi iminent sau, în cazurile cele mai nefericite, de urmările accidentelor de munca si ale bolilor profesionale“, a ţinut să precizeze inspectorul-şef al ITM Caraş-Severin.

publicitate Timisoara banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/