Cele mai mari salarii din Caraș-Severin vor fi în sistemul de învățământ!

carina pristavu isj

Unde se mai poate angaja cineva în Reșița sau în Caraș-Severin cu un salariu de aproape 4.000 de lei imediat după ce a terminat școala? Întrebarea vine de la Carina Pristavu, șefa Inspectoratului Școlar Județean, care spune că noua Lege a Educației va face posturile din învățământ mult mai atractive.

Mai bine de jumătate dintre profesorii care au participat la examenul de titularizare nu au reușit să ia notă de trecere în Caraș-Severin. Mai grav este că 70 de candidați din totalul de 257 au obținut note între 1 și 4,99. Din păcate, după cum spune Carina Pristavu, și aceștia trebuie să predea undeva, motivul principal fiind lipsa acută de personal din sistemul de învățământ.

„Acești profesori au susținut și ei niște examene. E adevărat, în mare majoritate au avut un progres, dar sunt unii profesori care la titularizare au luat note sub 5. Datorită lipsei de resursă umană calificată în sistem noi suntem obligați să îi angajăm. Prin noua Lege a Educației, va fi introdus un examen de final de stagiatură care îți va oferi sau nu posibilitatea să te înscrii la titularizare.”, a declarat Carina Pristavu.

Pentru a crește numărul de angajați, noua Lege a Educației aduce cu ea și creșterea salariilor. „Pentru a atrage resursă calificată în sistem, Legea vine cu măsuri financiare atractive. Un profesor debutant va avea salariul mediu pe economie, circa 3.900 de lei. În Reșița, în Caraș-Severin, unde vor mai putea accesa un post unde să intre în primul an cu salariul mediu pe economie? Nu considerați că va crește gradul de atractivitate pentru absolvenți? În prezent, ei se orientează mai degrabă spre multinaționale decât spre sistemul de învățământ.”, a mai spus Carina Pristavu.

Modificările din Legea Educației sunt în dezbatere publică până în 26 august. Potrivit acestora, evoluția în carieră se va realiza plecând de la profesor stagiar și profesor debutant către gradul didactic II, gradul didactic I și titlul de profesor emerit, cu întărirea elementelor practice asigurate prin Corpul de mentorat și licențiere în cariera didactică și cu transformarea portofoliului didactic într-un instrument cu rol formativ, dar și de dovedirea competențelor pentru evoluția în carieră.

Proiectul de lege aduce schimbări importante în ceea ce privește salarizarea cadrelor didactice. În conformitate cu principiul importanței sociale a muncii, salarizarea cadrului didactic stagiar și debutant din sectorul educației se realizează în raport cu complexitatea, responsabilitatea și nivelul studiilor, într-un cuantum egal cu salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/