Cel puțin 10% din populația României suferă de boală cronică de rinichi. Specialiștii nefrologi se reunesc la Timișoara

cardia
whatsapp image 2022 10 03 at 13.25.51 (2)

La Timișoara are loc, între 8 și 10 decembrie, a șaptea ediție a Conferinței Interdisciplinare „NefroCarDia”, organizată de Asociația de Medicină Interdisciplinară Timișoara. 30 de lectori – specialiști clinicieni și cadre didactice vor prezenta lucrări despre nefrologie, diabet și segmentul cardiovascular în contextul prezenței unei patologii specifice tot mai complexe și care afectează un procent crescut din populație.

Conform studiilor, în România, la o populație de 19 milioane, 40% din cei 11,6% diabetici dezvoltă boală cronică de rinichi, 24% din cei 44,9% hipertensivi dezvoltă această patologie, precum și 28% din persoanele cu vârsta de peste 65 de ani. Așadar, cel puțin 10% din populația României suferă de boală cronică de rinichi, adică 1.900.000 de români trăiesc cu probleme renale și o mare parte dintre ei au și boală cardiovasculară, căci BCR este cel mai important factor de risc cardiovascular.

Cele trei zile ale conferinței găzduită la Timișoara cuprind sesiuni de comunicări și prezentări interactive de cazuri din experiența clinică curentă. Boala cerebrovasculară la pacientul cu boală cronică de rinichi, tratarea anemiei la pacienții cu insuficiență cardiacă, terapiile în cancer și efectele secundare, opinia cardiologului în boala cronică de rinichi și managementul bolii renale diabetice sunt câteva dintre temele care vor fi abordate de specialiști.

„Apreciem participarea colegilor și organizăm cu bucurie astfel de întâlniri deoarece beneficiarul lucrărilor de cercetare și de analiză din practica clinică medicală este pacientul. Afecțiunea sa poate fi și este tratată interdisciplinar deoarece multe dintre efectele bolii sunt resimțite și de alte organe din corp. Vrem să găsim căi potrivite de tratament și o modalitate de prevenție medicală, ușor de comunicat pacientului.”, a declarat profesorul Adalbert Schiller, șeful clinicii de Nefrologie din SCJUPBT.

Conferința este girată de Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” împreună cu Spitalul Județean Timișoara și are loc în spațiul organizat de Hotelul „Lido” din Timișoara, între orele 8 – 19.