Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa se va construi la Arad

panouri fotovoltaice

Se pregătește construcția celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, un proiect ambițios care va contribui în mod semnificativ la dezvoltarea energiei verzi și la reducerea dependenței de sursele tradiționale de energie.

Parcul fotovoltaic va avea o putere impresionantă: 1057,5 MW. Prin comparație, puterea unui reactor nuclear de la Cernavodă, singura centrală nucleară din România, este de 706 MW. Puterea parcului fotovoltaic din județul Arad va depăși cu mult capacitățile altor parcuri solare din Europa, devenind astfel cel mai mare parc fotovoltaic din întreaga Europă.

Parcul se va desfășura pe o suprafață de peste 1.000 de hectare, în localitățile Grăniceri și Pilu din județul Arad. Investiția estimată se ridică la peste 800 de milioane de euro. Parcul fotovoltaic va fi compus din aproximativ 1,7 milioane de panouri fotovoltaice de tip monocristalin-bifacial, care vor captura energia solară și o vor transforma în electricitate curată și sustenabilă.

Ce înseamnă parcul fotovoltaic pentru România?

Printre beneficiile majore ale acestui proiect se numără reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și dependența de sursele tradiționale de energie. Prin generarea unei cantități mari de electricitate din surse regenerabile, parcul fotovoltaic va contribui la protejarea mediului înconjurător și la creșterea sustenabilității energetice a României. Concret, pentru români poate însemna facturi mai mici la curent și costuri reduse la energia electrică, parcul având capacitatea de a furniza energie electrică pentru 300.000 de gospodării din România.

În acest moment, parcul fotovoltaic a primit autorizația de construire, pentru care a fost depusă documentația de către firma de arhitectură arădeană Pro Arhitectura. Echipa de arhitecți a avut un rol esențial în proiectarea și dezvoltarea acestui parc fotovoltaic impresionant. Cu o experiență vastă în domeniul arhitecturii și consultanței, specialiștii au elaborat documentația tehnică necesară obținerii autorizației de construire. Astfel, se asigură că proiectul se desfășoară conform standardelor de calitate și eficiență și totul cât mai repede, pentru a fluidiza întregul proces.

Obiectivele verzi și cerințele Uniunii Europene

Conform Acordului de la Paris, fiecare stat membru UE trebuie să reducă emisiile din toate sectoarele pentru a atinge obiective climatice stabilite încă din anul 2016. Asta impune măsuri noi privind creșterea eficienței energetice, promovarea utilizării energiei regenerabile, reducerea emisiilor din transport și încurajarea tranziției către tehnologii mai curate și sustenabile, într-o gamă largă de sectoare, cum ar fi energie, transport, industrie și construcții.

Pe scurt, România este nevoită să se alinieze noilor standarde și să adopte noi măsuri. Propunerea este ca 30% din energia electrică consumată să provină din surse regenerabile, până în anul 2030. Parcul fotovoltaic din județul Arad reprezintă un pas important în direcția obiectivelor de energie verde ale României. Acest proiect uriaș contribuie semnificativ la această țintă și consolidează poziția României în industria energiei verzi din Europa.

Când începe construcția parcului fotovoltaic de la Arad?

Demersurile pentru parcul fotovoltaic au pornit de câțiva ani deja, astfel că primii pași au fost obținerea avizelor necesare, apoi achiziția terenurilor de către firma proiectantă. Din cele 1064 de hectare, 928 se află în Grăniceri și 136 în localitatea Pilu. Cel mai recent pas în concretizarea proiectului este Autorizația de Construire, pentru care compania a avut nevoie de arhitecți.

„Parcul fotovoltaic din județul Arad este un proiect foarte mare, de 1057,5 MW. Următorul parc solar, ca putere este Parcul solar Escatrón-Chiprana-Samper din Aragon, Spania, cu o putere de 850 MW. Noi am depus toată documentația necesară pentru terenul care va avea peste 1.700.000 de panouri fotovoltaice de tip monocristalin-bifacial, peste 300 de posturi de transformare, nouă stații de transformare de 33/110 kV, o staţie principală de transformare (sumatoare) de 33/110/400 kV, o staţie de conexiune de 400 kV care va secționa LEA 400 kV Nădab – Bekescsaba circuitul1. Dosarul depus a fost complet, astfel că autorizația de construire a fost emisă fără probleme la începutul lunii iunie.”, a explicat arh. Ella Falcă, Managing Partner al Pro Arhitectura din Arad, compania contractată pentru acest aviz.

Investiția se ridică la 800 de milioane de euro, iar cheltuielile necesare pentru obiectivele de investiții la faza DTAC sunt de aproape 147 de milioane de euro. Începerea lucrărilor este preconizată pentru toamna acestui an.

Harta soarelui din România

Odată cu noile cerințe ale UE, dar și cu noile prețuri pentru energie electrică, România a devenit o țară cu un potențial uriaș de dezvoltare a parcurilor de acest fel. În țară, parcuri solare există deja în județe precum Giurgiu și Prahova, iar orașul Brașov ar putea deveni primul oraș independent din punct de vedere al energiei electrice în curând, grație parcurilor fotovoltaice mari, de 15 și respectiv 17 MW, aflate în regiune.

La finele anului 2021, puterea solară a României însemna circa 1300 de MW. Cu o putere impresionantă și o contribuție semnificativă la energia verde, parcul fotovoltaic de la Arad este un pas în direcția potrivită pentru România. Astfel de investiții au un impact pozitiv asupra mediului înconjurător, dar și beneficii economice notabile.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/