Crema agriculturilor din Banat va fi premiată în data de 10 aprilie, în cadrul unui amplu eveniment care va avea loc la Hotel Continental, în Timișoara. Este vorba despre Conferința PRIA Agriculture și PRIA Gala Fermierilor Români din Banat, eveniment la care se vor discuta și multe probleme de mare interes pentru cei care activează în domeniul agriculturii.
Pe lângă mulți reprezentanți ai instituțiilor ce vizează agricultura și președintele CJT, Călin Dobra, la eveniment va fi prezent și un reprezentant al Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Practic, conferința va fi o reală platformă de dezbatere între fermieri, autorități și companiile care își desfășoară activitatea în acest sector. Agricultura continuă să fie un domeniu important și cu un potențial mare de creștere în România. În UE, România e pe locul doi ca producător apicol, iar la sfârșitul lunii mai 2017, țara noastră devenise principalul exportator de cereale din Uniune.
Conform statisticilor, pentru cele 527.762 de hectare de teren arabil din Timiș s-a înregistrat o creștere de 2,38% a suprafeței, din punct de vedere al cererilor de plăți. De asemenea, Centrul Judeţean Timiş al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a preluat, în intervalul 1 martie – 15 mai, 18.347 de solicitări de subvenţii pe unitatea de suprafaţă arabilă. În principal, discuțiile vor viza și atragerea de fonduri europene prin Programul Agricol Comun (PAC) și după anul 2020, când se încheie ciclul actual.
Iată temele ce vor fi abordate:
Cum va arăta Politica Agricolă Comună după anul 2020? Cum realizăm creşterea absorbţiei fondurilor europene?
Cadastrul național. Cum ar trebui să arate legea fondului funciar? De când se va face identificarea şi delimitarea tuturor parcelelor agricole obligatoriu pe baza datelor cadastrale? Ce ar trebui schimbat la legea care a liberalizat piața funciară?
Legea risipei alimentare. Cum se va aplica ea în România? Ce spun autoritățile? Dar toate celelalte părți implicate?
Cum funcționează lanțul dintre producători, procesatori și retaileri
Ce are trebui să aibă în vedere fermierii sau cooperativele atunci când se gândesc să stabilească parteneriate cu rețelele comerciale?
Importanța produselor romanești în strategia retailerilor. Ce trebuie să știe partenerii locali ai rețelelor comerciale pentru a avea cat mai multe produse prezente la raft? Cum pot avea o colaborare de lungă durată și fructuoasă?
Care este strategia privind cercetarea pe termen lung?
Sprijinirea investițiilor pentru creșterea competitivității exploataților agricole, ferme de animale, fructe și legume sau pajiști și pășuni?
Agricultura de precizie – folosirea tehnologiei pentru a eficientiza costurile în procesul de producție agricolă
Diversificarea producției, creșterea calității produselor obținute și îmbunătățirea performanței generale a exploatațiilor agricole; extinderea la nivel național sau internațional
Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri în agricultură;
Ajutoarele de stat in agricultură – cine poate beneficia de ele? Ce subvenții primesc fermierii români pentru Campania 2020?
Cum pot ajuta bancile, societățile de leasing și fondurile de garantare la creșterea absorbției fondurilor UE?
Care este rolul fondurilor de investiții destinate agriculturii?