„Ceaunul de Aur” organizat la Moldova Veche, și-a desemnat câștigători

participanti la ceaun

Cea de-a XXI-a ediție a tradiționalei manifestări cultural-sportive și culinare, a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, spre bucuria celor care așteaptă cu nerăbdare acest eveniment.

După competițiile de fotbal și pescuit sportiv desfășurate în timpul zilei, spre seară, pe platoul din zona portului, s-au încins ceaunele.

dansuri la ceaunul de aur

De această dată, s-au aliniat la start 21 de echipe competitoare, reprezentând asociații, organizații, grupuri de pasionați într-ale bucătăriei, invitați sosiți din Serbia, de la Calafat, din Deva, și din județul Timiș.

Organizată de Uniunea Sârbilor din România-Organizația Locală Moldova Veche, în parteneriat cu Consiliul Local al Primăriei Orașului Moldova Nouă, acțiunea reprezintă o manifestare emblematică pentru sârbii din Clisura Dunării. Bucuros de oaspeți, viceprimarul Adrian Moiseş, a insistat asupra importanței acestui eveniment prin care „încercăm să promovăm pe lângă cultura și limba sârbă, și zona noastră atât de frumoasă, cu locuri minunate, cu oameni deosebiți și ospitalieri.”

dansatori la ceaun

Sosit din Serbia, dl. Jelico Prcsa din Vinț, spune că a participat la mai multe ediții ale acestui concurs, trece Dunărea des, iar acum „am venit la prietenii noștri, să le dăm o mână de ajutor, să ne bucurăm împreună. Am adus toate ingredientele proaspete ca să preparăm un gulaș, dar și o ciorbă de pește care va participa la concurs.

oaspeti la ceaun

Am adus de acasă pește alb, pescuit din Dunăre, și sper ca ciorba noastră să fie pe placul celor care o vor degusta.”

Pentru a doua oară a venit de la Deva, grupul reprezentând Asociația de vânătoare „Cerbul Carpatin”, iar oferta o reprezintă gulașul de vânat produs din carne de cerb.

participanti d ela deva

„Totul pornește de la legume tocate, carne din belșug și condimente, că fără ele e ca în povestea cu sarea în bucate, fără niciun gust. Și noi organizăm concursuri culinare la noi în județ, la Vața de Sus, acolo unde invităm la întrecere echipe din țară”, a menționat Nicolae Oprean.

Toți cei care au gătit ciorbă de pește sau mâncăruri la ceaun, au invocat secretul bucătarului în reușita mâncărurilor, nedorind să dezvăluie trucuri sau modalități de preparare. Cel mai tare a surprins ciorba gătită cu zece feluri de pește între care: șalău, somn, crap, fitofag, plătică, mreană, roșioară… La toate acestea a fost adăugată și o felie generoasă de ananas. „Peștele e prins chiar de mine”, spune Draghicevici Boșco, originar din zona Pescari. A participat la toate cele 21 de ediții, și de trei ori s-a casat pe locul I.

bosco draghicevici

Juriul a deliberat și a desemnat câștigătorii ediției 2024, ai evenimentului „Ceaunul de Aur” de la Moldova Nouă, pe Locul I – Organizația locală Radimna a Uniunii Sârbilor. Pe locul doi s-a clasat echipa condusă de Dragan Andreici, din Moldova Veche, iar pe locul III, echipa din satul Măcești.

Pentru a întreține o ambianță plăcută, pentru a evolua în fața publicului, au fost invitate  o serie de formații artistice și ansambluri provenind din Serbia dar și din satele de pe Clisură, care, firește, au încântat participanții la „Ceaunul de aur”.

ceaunul de aur 3

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/