Cum ne afectează praful? Ce înseamnă pentru plămâni expunerea la poluare? Are sau nu corpul nostru capacitatea de a se reface și a elimina substanțele inhalate? Pneumologul Dumitru Secășan ne spune ce anume trebuie să facem pentru a ne păstra sănătatea.
Trăim vremuri în care poluarea de orice fel este la fiecare pas. Indiferent dacă vorbim despre mașini și numărul lor alarmant de mare, despre substanțele toxice folosite la curățenie și activități de înlăturare a dăunătorilor sau la reziduurile rezultate din producția marilor companii, organismul trebuie să lupte pentru a ne menține pe linia de plutire.
Particularizând, un subiect aflat (din nou) pe buzele multora este situația prafului din Dealul Crucii, acolo unde localnicii reclamă periodic că uzina le distruge sănătatea. Ce spune un specialist în bolile pulmonare? Am apelat la medicul pneumolog Dumitru Secășan, bazându-ne atât pe experiența sa, cât și pe faptul că își desfășoară activitatea tocmai în Reșița, astfel că, dacă au existat probleme de-a lungul vremii venite din zona combinatului, cu siguranță ni le-ar putea descrie. Și a făcut-o!
Medicul ne-a prezentat situația reală a unui pacient care a venit la consultație în urmă cu aproximativ 5 ani. „Am avut un pacient de 83 de ani care avea o fibroză pulmonară micronodulară în ambii plămâni, deci destul de intensă. L-am întrebat de când respiră greu. Mi-a spus că de vreo trei luni. Lucrase la furnal, la asamblat, curățat în interior, un praf imens. Nu a fumat niciodată. L-am întrebat și despre colegii săi, cu care era în echipă. Mi-a spus că au fost 7 în echipă. «- Și ce fac colegii dumneavoastră? – Toți au murit. – Dar ei au fumat? – Da, toți au fumat.» Problema este fumatul plus aceste pulberi.”, a explicat pneumologul.
Medicul specialist ne-a explicat și ce se întâmplă atunci când stăm în zone poluate și cât de mare este diferența între persoanele care fumează și cele care nu au acest viciu. „Când inhalezi pulberi, dacă îi inhalezi dimineață, la ora 8.00, în 12 ore escalatorul mucociliar elimină acea inhalare, în aer, prin tuse. Asta se întâmplă la nefumători. La fumători, acea inhalare de pulbere de la ora 8.00 se elimină în 18-20 de ore. Deci când plămânul ar vrea să elimine pulberea aceea, a doua zi se pune alta peste. În timp, devine o fibroză pulmonară coniotică.”
Dumitru Secășan a subliniat că cel mai important aspect pe care trebuie să îl înțeleagă atât reșițenii, cât și românii care trăiesc în alte zone și care doresc să se mențină sănătoși este că trebuie să stea departe de țigări.