Cea mai mare lectură publică din România revine la Timișoara. Cititorii de la ConCentrica 2023, deconspirați la fața locului

concentrica 2022

La ediția a VIII-a a ConCentrica, comunitatea va citi din Bleu ciel. Timișoara celestă, antologie retro și pro-spectivă de poezie, realizată de Biblioteca Județeană Timiș în 2022.

Ediția a VIII-a a ConCentrica va avea loc în 7 iunie, de la ora 11, în Piața Libertății din Timișoara. Lucrarea din care publicul va fi invitat să citească în cadrul acestei ediții conține extrase din poeți timișoreni dispăruți pe care Biblioteca Județeană Timiș i-a reeditat sau îi va reedita în ediții integrale.

„Spre a puncta simbolic caracterul de happening comunitar al manifestării, ne-am rezumat la menționarea generică a principalului partener: Comunitatea, urmând ca actanții să fie «deconspirați» la fața locului.”, au transmis reprezentanții BJT.

ConCentrica este organizată de Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș. Prima ediție, care a avut loc în 2016, a reunit peste 1.000 de persoane, fiind cea mai mare manifestare organizată în jurul unei cărți, la propriu și la figurat, din istoria orașului. În cadrul evenimentului, comunitatea parcurge o carte, cartea parcurge comunitatea. Reprezentanții fiecărui grup citesc câte un poem, până la finalul manifestării fiind lecturat un întreg volum de versuri.

Lecturile publice marca BJT sunt singurele concepte de eveniment literar din istoria Timișoarei care au fost preluate și organizate și în alte centre culturale: Cluj, Craiova, Sibiu, Brașov, Reșița, Lugoj etc, generând un fenomen unic. În 2016, juriul Galei „Oamenii Timpului” sublinia că „lecturile publice reunind peste 500 de persoane reprezintă experimente social-literare inedite, nemaifiind organizate până acum nicăieri în lume manifestări de acest gen la o asemenea anvergură.”

1000 x 100 gif logiscool