Ce tip de firmă ți se potrivește? Care sunt cele mai alese forme de organizare economică de către bănățeni?

firme 555
stiri Timisoara si Resita dacus 05 iulie 2024 Publicitate Stiri in Express de Banat Timisoara si Resita

Ce tip de firmă ți se potrivește? Care sunt cele mai alese forme de organizare economică de către bănățeni?

Legislația pune la dispoziția celor care vor să devină antreprenori mai multe moduri în care pot desfășura comerțul, indiferent că urmează să producă, să vândă sau să presteze servicii.

Cele mai alese tipuri de companii de bănățenii sunt:

  • SRL sau societate comercială cu răspundere limitată;
  • PFA sau persoana fizică autorizată;
  • II sau întreprinderea individuală.

1. Societatea comercială cu răspundere limitată sau SRL

Începând cu 1 ianuarie 2024 este cel mai ales tip de firmă având în vedere modificările fiscale care au intrat în vigoare. Societatea comercială cu răspundere limitată devine cea mai avantajoasă în situația în care sunt depășite anumite plafoane, iar mare majoritate a persoanelor se încadrează în aceste plafoane.

Există și alte avantaje, iar aici putem aminti faptul că în cazul SRL nu există restricții cu privire la numărul codurilor CAEN, dar și că poate avea un număr nelimitat de angajați cu ajutorul căruia să-și desfășoare activitatea.

Un alt avantaj este că acest tip de companie poate funcționa și cu o singură persoană ca asociat, SRL cu asociat unic, dar și cu mai multe persoane. Astfel, există și posibilitatea să faci afaceri singur sau prin asociere cu mai multe persoane. Celelalte tipuri de companii amintite nu permit o asociere de persoane în cadrul lor.

Trebuie menționat și faptul că asociații nu răspund pentru datoriile societății. SRL este considerat subiect distinct de drept față de asociații, are un patrimoniu propriu, adică propriile bunuri (bani, imobile, mașini etc.). Răspunderea pentru datoriile SRL se extinde la asociați, adică aceștia vor răspunde cu bunurile personale pentru datoriile firmei, doar în situații excepționale.

O persoană poate avea calitatea de asociat în mai multe astfel de societăți comerciale, neexistând un număr limită din perspectiva textului de lege. Altfel spus, o persoană poate avea mai multe astfel de societăți sau cote de participare în cadrul lor.

Pentru a fi asociat într-un SRL o persoană trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să aibă împlinită vârsta de 18 ani, să nu fie pusă sub interdicție judecătorească, să nu aibă înscrise fapte în cazierul fiscal, cu mențiunea că nu orice tip de faptă atrage incompatibilitatea calității de asociat.

2. Persoana fizică autorizată sau PFA

Persoana fizică autorizată se pretează pentru persoanele care vor să desfășoare afaceri mici, cum sunt profesioniști ai diferitelor domenii de activitate (ingineri) sau prestatori ai diferitelor servicii (construcții, coafură etc.)

Această formă de organizare economică poate să angajeze maxim 3 persoane care să aibă calitatea de salariați și poate avea un număr limitat de coduri CAEN, maxim 5.

publicitate Timisoara banner maxagro

Spre deosebire de societatea cu răspundere limitată, unde contabilitatea este ținută obligatoriu de un contabil, în cazul PFA contabilitatea poate fi ținută de titularul PFA sau o altă persoană, nefiind necesară calitate de contabil.

Este avantajos pentru că se închide la fel de rapid cum se deschide. Procedura de închidere a unei SRL presupune redactarea și publicarea deciziei/hotărârii de închidere în Monitorul Oficial al României, redactarea și depunerea unor acte contabile etc. Dacă un PFA se închide în câteva zile, un SRL se închide în aproximativ 1 lună și jumătate.

Întrucât un PFA nu este considerat subiect de drept distinct, titularul acestuia răspunde, spre deosebire de SRL, și cu bunurile personale pentru datoriile pe care le contractează persoana fizică autorizată.

Un alt dezavantaj este că pentru înființarea unei PFA, în cazul anumitor activități, trebuie depuse acte care atestă existența pregătirii profesionale sau a cursurilor, de exemplu, pentru deschiderea unui salon de înfrumusețare se va depune cursul de coafură, manichiură etc.

3. Întreprinderea individuală sau II

Întreprinderea individuală se aseamănă din multe privințe cu PFA, de exemplu, taxe datorate, răspundere juridică, procedură de înființare și procedură de radiere, însă există și câteva aspecte care le diferențiază.

Întreprinderea individuală pare să fie concepută că o modalitate de desfășurare a unei activități economice care se situează între PFA și SRL, deoarece poate autoriza un număr de maxim de 10 coduri CAEN și poate avea un număr de maxim 8 angajați.

Dacă asociatului unui SRL poate figura cu această calitate în mai multe societăți comerciale, după cum am precizat, titularul unei PFA sau a unei II nu poate înființa mai multe persoane fizice autorizate sau mai multe întreprinderi individuale, însă poate să înființeze și o societate comercială cu răspundere limitată.

Alte tipuri de companii

Am enumerat mai sus cele mai des înființate firme de bănățeni, însă mai există și alte tipuri. De exemplu: societatea pe acțiuni, societatea în nume colectiv, societatea în comandită pe acțiuni, întreprinderea familială etc.

Cum alegi forma juridică potrivită pentru afacerea ta

Sunt mai multe aspecte la care trebuie să de gândești, însă cele mai importante sunt: taxele pe care le vei datora, numărul de coduri CAEN de care ai nevoie ca să desfășori activitatea, numărul de angajați, cursurile sau pregătirea profesională.

stiri cu angajari in Timisoara STPT job 1000x200 Stiri evenimente Timisoara 1000x100 edb
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/