Municipalitatea își propune să deschidă pentru public cele două obiective de patrimoniu. După restaurarea lor, vilele vor fi amenajate și în scop turistic.
Primăria Reșița a anunțat că își va exercita dreptul de preempțiune asupra celor două obiective din patrimoniul UCMR, Vila Veche și Vila Roșie, pe care administratorii judiciari ai companiei le scot la vânzare. Propunerea primarului Ioan Popa, aprobată în unanimitate de aleșii reșițeni, vine în contextul în care municipalitatea are în vedere să introducă cele două imobile monument istoric în circuitul public. Concret, edilul Reșiței intenționează să le reabiliteze și să le transforme în hoteluri-boutique pentru vizitatori și turiști. Cum de la idee până la faptă mai este însă cale lungă, municipalitatea se consultă acum cu o echipă specializată în restaurarea monumentelor de patrimoniu.
„Ceea ce noi propunem este să le amenajăm ca pe niște hoteluri-boutique-muzeu. Cu alte cuvinte, încercăm să facem muzeu din ele, dar și cu posibilitatea de a locui acolo, evident, la o anumită standardizare. De exemplu, putem să facem camera Regele Carol al II-lea, camera Ferdinand, apartamentul Regina Ana etc., pentru că dacă le faci doar muzeu, nu te poți autosusţine dintr-un bilet de vizitare de 5 -10 sau 15 lei. Vom încerca să le punem la dispoziția publicului inclusiv pentru evenimente speciale organizate de companii. Cam asta este ideea pe care o avem noi acum. Vedem însă ce ne spune și firma de consultanță de la București și arhitecții din Timișoara, care sunt specializați în monumente istorice, și pe care i-am contactat în această problemă.”, a declarat Ioan Popa.
Pentru restaurarea celor două clădiri, municipalitatea mizează pe atragerea fondurilor europene. Primarul Popa spune că există suficiente fonduri, puse la dispoziția unităților administrativ-teritoriale, pentru reabilitarea monumentelor de patrimoniu.
„Bani pentru cele două vile avem din două surse. Este Programul Operațional Regional, gestionat de ADR Vest, unde sunt sume alocate pentru monumente istorice de clasa A, și mai există și o axă pe PNRR, care merge până la 3,5 milioane de euro, iar cea pe POR merge până în 5 milioane de euro. Deci vor fi sume suficiente ca să putem reabilita cele două clădiri.”, a adăugat edilul Reșiței.