Ce mai înseamnă spațiul public acum? Concurs inedit de fotografie pe timp de pandemie

În contextul izolării la domiciliu determinate de pandemia de coronavirus, locuitorii de pe Bega sunt invitați să participe la un concurs online de fotografie, prin care să răspundă la întrebarea: „Ce mai înseamnă spațiul public acum?”.

Concursul face parte din campania „Privește Orașul 2020”, lansată de Ordinul Arhitecților din România, Filiala Teritorială Timiș, și Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și este implementată de echipa bienalei timișorene de arhitectură Beta.

„Prin campaniile «Privește Orașul» de până acum, am încurajat locuitorii să se exprime liber în raport cu spațiul public, prin fotografii, povești sau ilustrații. Spațiul public, prin lentila acestor campanii, este văzut ca o sumă de amintiri, trăiri și proiecții, percepții personale și colective, ce împreună creează și definesc imaginea acestuia și a comunității sale. Dar ce mai înseamnă spațiul public acum, în contextul pandemiei COVID-19? Este întrebarea centrală a campaniei «Privește Orașul 2020», la care publicul larg este invitat să răspundă participând la un concurs de fotografie”, declară Nicoleta Postolache, coordonatorul proiectului „Privește Orașul 2020”.

leader board 728 x 90 px

Concursul se desfășoară în perioada 1 – 29 mai, exclusiv online, pe website-ul Privește Orașul, unde doritorii sunt invitați să înscrie o fotografie ca răspuns la întrebarea „Ce mai înseamnă spațiul public acum, în contextul pandemiei COVID-19”, însoțită de un text descriptiv scurt. Cele mai votate fotografii vor fi premiate la intervale de 7 zile, cu premii constând în produse de la parteneri locali (Două Bufnițe, Reciproc, Prospero, De la Irina și Atelier Bobar).

Mai mult decât atât, artistele Sorina Vazelina (ilustrație) și Ana Kun (text) au creat un personaj cu trăsături umane și voce proprie, care oferă inspirație tuturor celor care își pun întrebarea: „Ce mai înseamnă spațiul public acum?”. Acest personaj devine mesagerul campaniei „Privește Orașul” în contextul pandemiei, iar publicul din mediul online este invitat să urmărească ipostazele în care se prezintă și să participe la concursul de fotografie.

„Felul în care privim orașul este foarte diferit acum, când plimbările sunt limitate la proximitatea locuinței noastre, redescoperim poate plăcerea locurilor mici și uităm, un pic, din frumusețile piețelor și parcurilor cu care asociem imaginea Timișoarei. Fie că suntem în izolare sau în drum spre lucru, tensiunea acestor zile ne limitează poate dispoziția de a savura lucrurile mărunte, detaliile. Pentru multă lume acum, orașul se parcurge iute, cu declarație, sub supravegherea forțelor de ordine, iar spațiul public dintr-odată nu mai are public”, Ana Kun, creative writer.

Toate detaliile despre concurs, inclusiv Regulamentul Oficial, pot fi consultate pe website-ul Privește Orașul. De asemenea, mesajul organizatorilor poate fi urmărit în clipul video realizat în acest scop și postat pe contul de Youtube: https://youtu.be/T7dqYiGjBOE.