Dezbatere cu liceenii, la Biblioteca Județeană Timiș. Ce e Europa pentru generația care vrea mai mult

Dezbatere cu liceenii, la Biblioteca Județeană Timiș: Ce e Europa pentru generația care vrea mai mult
expresbanat 1000x100 uvvg 2025 Stiri Timisoara si Resita Muzeul Banatului Montan mbmr 1000x100

De la speranța unui viitor mai bun, până la nevoia de autocritică și reflecție. Elevi din Timișoara au discutat deschis despre Uniunea Europeană, în cadrul unui nou episod din seria „FILA – lecturi actuale din presa altei vremi.”

Biblioteca Județeană Timiș a găzduit, joi, o nouă dezbatere din seria FILA, sub tema „EU și UE. Europa/ Europele fiecăruia”, pornind de la o selecție de articole de presă din fondul Secției Documentar-Periodice.

Dezbatere cu liceenii, la Biblioteca Județeană Timiș: Ce e Europa pentru generația care vrea mai mult

Elevi de la liceele „Ana Aslan” și „Emanoil Ungureanu” au fost invitați să participe la o discuție deschisă despre semnificațiile Europei și Uniunii Europene.

fila biblioteca judeteana timis (4)

fila biblioteca judeteana timis (5)

„Discutăm cât mai pe bune despre UE. Ce înseamnă pentru voi Europa?” – a fost întrebarea lansată de Tudor Crețu, directorul BJT, elevilor. Pentru unii, UE înseamnă libertate, educație sau siguranță. Pentru alții, este sinonimă cu șansa plecării din țară pentru un viitor mai stabil. „UE înseamnă speranță pentru un viitor mai bun și șansa de a mă dezvolta”, a spus una dintre elevele prezente. „Pentru mine, înseamnă stabilitate economică și siguranță în fața conflictelor”, a spus, la rându-i, un băiat.

fila biblioteca judeteana timis (3)

„Planul meu nu e să rămân în România, pentru că știu exact ce vreau”  – a fost ferm alt adolescent. Tot el a spus direct că un trai decent se traduce printr-un salariu între 4.000 și 5.000 de euro, sumă pe care nu vede cum ar putea să o câștige în România.

Prezent la dezbatere, Jose Miguel Viñals Ariño, consulul onorific al Regatului Spaniei la Timișoara, i-a încurajat pe elevi să se raporteze cu luciditate la ideea de plecare din țară și succes. Echilibrul personal și încrederea în propriile calități cântăresc mai mult decât destinația aleasă, a spus consulul.

„Dacă v-aș vedea fără să știu că suntem la Timișoara, nu aș putea spune dacă sunteți români, spanioli sau italieni. Gândiți la fel, urmăriți aceleași teme, aveți aceeași deschidere. (…) E foarte bine că vrei să pleci pentru o viață care crezi că va fi mai bună. Fiecare vârstă are prioritățile ei. (…) Dacă m-aș compara cu ceilalți mereu aș fi complet nefericit. Persoana voastră e ce aveți mai important în viață. Voi, nu ChatGpt, nu Tiktok, nu banii. Și asta duceți cu voi unde mergeți. Dacă nu sunteți mulțumiți cu voi, nici în România, nici în țara cea mai bogată din lume nu veți reuși”, le-a spus elevilor Jose Miguel Viñals Ariño.

Dezbatere cu liceenii, la Biblioteca Județeană Timiș: Ce e Europa pentru generația care vrea mai mult

„În 2007, când am intrat în UE și nu mai mergeam cu vize, pașapoarte, ne-am dorit foarte mult să vedem cum e dincolo, dar nu ne-am dus decât să bem o cafea la Budapesta, la Viena, și ne-am întors. Ține de opțiune. Eu văd Europa ca pe o casă în care stăm toți, eu sunt în România, stau în «odaia» mea, pot să merg la Paris, Barcelona ș.a. și văd ce frumos e, dar mă întorc mereu. Sigur că pot să mă mut și în «odaia» de la drum. Perspectiva asta numai UE ne-o poate oferi”, a precizat și profesorul Marin Popescu.

Iar Sorin Ionescu, profesor de istorie și director al Colegiului Bănățean din Timișoara, a vorbit despre Europa ca libertate, dar și despre importanța întoarcerii: „Știți cum s-a clădit România modernă? Doar cu tineri care au plecat la studii dincolo și când au ajuns la Paris sau la Berlin au zis că la noi e o problemă, e rău în țară, trebuie să mă întorc și să ajungem și noi la nivelul celorlalți. Eu îmi doresc toți să plecați să vedeți alte lumi, alte universuri, alte raportări la fericire, pentru că noi nu prea mai știm să ne bucurăm pe chestiile astea mărunte, cum o fac grecii, portughezii sau spaniolii. Noi parcă am uitat care sunt micile fericiri ale vieții, nu plăceri, și de multe ori s-ar putea să ne ajute un schimb de experiență în care să îi vedem și pe alții.”

Nicolae Lauș, cancelar al Episcopiei Romano-Catolice Timișoara, a subliniat ideea de contribuție individuală la construcția europeană. „Ce oferim noi Europei de azi? Libertatea nu vine garantată. Trebuie să încep eu – eu să devin mai uman”, a spus Lauș.

Europa nu trebuie idolatrizată, ci analizată critic. A fi european înseamnă a fi deschis nu doar către a pleca, ci și către a te întoarce, a sintetizat Tudor Crețu câteva dintre concluziile dezbaterii.

„Degeaba ai voie să fii liber, dacă nu poți gândi liber. Europa se îmbogățește prin meditație critică, în primul rând. Și printr-o perpetuă autocritică. Niciun demers nu este mai constructiv. S-a văzut și la tinerii de astăzi ce înseamnă de fapt europenitatea, în sensul pledoariei pentru a fi deschis, pentru a călători, pentru a vedea, nu neapărat pentru a rămâne afară cum vor mulți, ci pentru a te întoarce în România. (…) Pentru mulți, Europa înseamnă și o șansă de a pleca, pentru o viață mai bună. (…) Dincolo de bani, e vorba și de o capacitate de a fi fericit. Școala trebuie să te învețe și să te înveți tu singur. Sunt niște capacități care se formează. Asta e o capacitate, nu doar o posibilitate. Câți bogați nefericiți există? Nu depinde doar de circumstanțele materiale, depinde de mult mai multe lucruri.” 

Seria FILA a fost lansată în 2018 și își propune să valorizeze fondul de presă al bibliotecii județene prin interpretarea temelor vechi în context actual. Ediții anterioare au abordat teme precum gripa spaniolă sau schimbările sociale majore ale secolului XX.

Stiri Timisoara si Resita Revista Banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/