Sărbătorile pascale sunt marcate de tot felul de convingeri din popor. Fie că ținem cont de ele sau nu, momentul este un prilej de bucurie și de speranță.
Din bătrâni se spune că în ziua de Paște nu este bine să dormim, pentru că vom fi somnoroși și vom avea ghinion până la finalul anului. De asemenea, nu trebuie să aruncăm lumânarea aprinsă în Noaptea de Înviere. E bine să o păstrăm în casă și să o reaprindem în caz de boală, calamităţi naturale și supărări.
Un alt obicei spune că, în dimineața zilei de Paște, e bine să ne spălăm cu apă dintr-un vas nou, în care am pus un ou roșu, un bănuț și un fir de iarbă, semne ale sănătății, prosperității și sporului în toate. De asemenea, la masa de Paşte e bine să mâncăm mai întâi un ou, pentru că se crede că acesta aduce sănătate trupului pe parcursul anului.
Bătrânii povesteau că cei care se nasc în ziua de Paște vor avea noroc toată viața, iar cei care mor se duc direct în Rai. De altfel, de Paște, există credința că cerurile se deschid, permițând sufletelor celor morți să se întoarcă acasă, pentru a-și proteja rudele dragi.