CCIA Timiș sprijină în continuare tinerii antreprenori prin Proiectul SIA Vest. Peste 3 milioane de lei pentru planurile de afaceri!

Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș, în parteneriat cu S.C. GAPA S.R.L, susține în continuare tinerii întreprinzători prin Proiectul SIA Vest – Suport pentru Inițiative Antreprenoriale. Acesta se adresează persoanelor care intenționează să înființeze o afacere nonagricolă în mediul urban și care au domiciliul în unul din cele patru județe ale Regiunii Vest. 

Proiectul SIA Vest – Suport pentru Inițiative Antreprenoriale, început încă din ianuarie 2018, a venit ca o idee practică la nevoia identificată în rândul oamenilor sau cetățenilor din Regiunea Vest, care voiau să își înceapă o afacere, dar nu aveau nici suportul logistic pentru asta, nici informativ și bineînțeles nici financiar.

„Proiectul înseamnă suport și finanțare pentru beneficiarii care își doresc să înființeze o afacere într-un domeniu non-agricol, afacere care să funcționeze în zona urbană din Regiunea Vest. Sunt vizate județele Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara și Arad. Acesta are trei etape principale: prima etapă deja s-a încheiat și am început cea de-a doua etapă, prima etapă constând în promovarea și furnizarea de cursuri de calificare, bineînțeles gratuit.”, a precizat Daiana Buzatu, manager de proiect.

În total, au participat și au beneficiat gratuit de programe de formare profesională pentru dobândirea de competențe antreprenoriale 368 de persoane.

„Unii au abandonat pe parcurs, în sensul că nu au mai venit la examen, maximum 20 de persoane, dar restul au absolvit și au avut posibilitatea ca în luna noiembrie să participe la concursul de planuri de afaceri, care s-a desfășurat în cadrul proiectului, care s-a încheiat pe 29 noiembrie.”, a spus managerul de proiect.

Camera de Comerț Timiș a primit 49 de planuri de afaceri, dintre care două neeligibile, fiind puse după ce se încheiase sesiunea de depunere a planurilor de afaceri. În total, CCIAT atribuie peste 3 milioane de lei pentru planurile de afaceri pe care le va finanța și le va susține.

„În decembrie a fost afișată lista cu câștigătorii, în care au fost evaluate toate cele 47 de planuri de afaceri. Toți cei care au obținut peste 50 de puncte au intrat la finanțare sau în lista de rezervă. În acest moment, avem încheiate 43 de contracte de subvenție, dintre care 24 sunt încheiate de către CCIAT și 19 sunt încheiate de către partenerul nostru, GAPA, o firmă care furnizează servicii de formare și suport pentru inițiativele antreprenoiale. În acest moment, toate firmele au semnat contractele de subvenție, iar pentru 11 dintre ele deja a fost validată cererea de plată. Acum planurile de afaceri au sume între 177.000 de lei și 135.000 de lei. Sunt atât din domeniul serviciilor, consultanței, transport, foto, video, producție de sucuri și mobilă, servicii de recondiționare a mobilei, educație, comerț (aranjamente florale) și beauty (saloane de înfrumusețare).”, a explicat Daiana Buzatu.

Antrenorii beneficiază de bani, în două etape semnificative. Cu toate acestea, ei trebuie să respecte întru-totul planul de afaceri, altfel riscă să restituie întreaga sumă.

„În prima etapă, un avans de 75% din valoare subvenției conform planului de afaceri aprobat, urmând ca ulterior, în a doua parte a anului de implementare, dar nu mai târziu de nouă luni, să ne solicite tranșa a doua, adică diferența de de până la 25%, dar după ce își ating anumiți indicatori. Obligatoriu este numărul de persoane angajate, pentru că ei angajează minimum două persoane și realizarea de venituri de minimum 30% din valoarea primei tranșe. Acestea sunt condițiile de bază, dar mai vin condițiile pe care ei și le-au asumat în planul de afaceri. Au avut o grilă de punctaj, acolo unde au suplimentat în anumite condiții, ca de exemplu: unii au estimat că-și fac veniturile în mai puțin de 6 luni, alții și-au asumat până la 6 angajați. Dacă nu-și îndeplinesc target-urile din planul de afaceri, atunci vor trebui să-și dea banii înapoi. E un risc și pentru noi și pentru ei.”, a spus managerul de proiect.

În următoarea etapă, antreprenorii vor implementa planurile de afaceri. Timp de 12 luni, vor fi monitorizați și ajutați de către Camera de Comerț Timiș.

„Ei nu vor putea să facă o cheltuială fără acordul nostru, nu au cum să facă o cheltuială neeligibilă, riscul să dea banii înapoi se reduce foarte mult. Experții noștri monitorizează ce au scris în planul de afaceri. Cu veniturile, depinde de ei, noi putem să îi susținem cu promovarea, cu experiența noastră, dar în ceea ce înseamnă furnizarea bunului, producției sau serviciilor, ține de ei. Plus încă 6 luni, după ce își încheie implementarea planului de afaceri, vor avea o persoană care va fi tot timpul după ei, încât să nu își rateze niciun indicator. În perioada următoare, după cele 18 luni de implementare și monitorizare, ei sunt obligați ca timp de încă trei ani să-și păstreze activitatea și să nu își înstrăineze bunurile.”, a precizat Daiana Buzatu.

Proiectul SIA VEST – Suport pentru Inițiative Antreprenoriale vizează stimularea ocupării și creșterea numărului de locuri de muncă prin furnizarea de cursuri de competențe antreprenoriale pentru 360 de persoane, stagii de pratică pentru 44 de persoane în vederea dezvoltării resursei umane, activități de mentorat pentru 44 de persoane, crearea și sprijinirea în vederea dezvoltării a 44 de noi afaceri în Regiunea Vest care generează 88 de locuri de muncă. Finanțarea este nerambursabilă integral, valoarea finanțării fiind de 6,42 milioane de lei.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/