Cazurile de cancer sunt în creștere, spun medicii din Timișoara. Peste 4.000 de pacienți noi, anul trecut

clădire radioterapie spitalul oncohelp timișoara

În 2024, aproape 10.000 de pacienți au fost îngrijiți la OncoHelp, în Timișoara. Tratamentul tuturor bolnavilor a fost gratuit.

Între cele mai frecvent întâlnite forme de cancer în rândul pacienților tratați la Spitalul OncoHelp din Timișoara se numără cel de sân, pulmonar și afecțiunile din patologia digestivă. Aici sunt tratați aproape două treimi dintre pacienții oncologici din vestul țării.

„Am ales să împărțim medicii oncologi pe localizări ale cancerului. Avem echipe de trei, patru sau cinci medici pentru fiecare localizare malignă. (…) Acest demers a fost extrem de necesar, deoarece vorbim de peste 34.000 de consulturi de oncologie, hematologie și îngrijiri paliative doar în Ambulatoriul Integrat al unității sanitare. Este o cifră foarte mare, la care se adaugă aproape 35.000 de internări pentru spitalizare de zi, destinate tratamentelor. Nu în ultimul rând, vorbim de peste 7.500 de internări în regim de spitalizare continuă – o activitate extrem de complexă, cu pacienți care au nevoie de îngrijire specială, permanentă. Niciun pacient nu a plătit absolut nimic pentru a beneficia de serviciile Asociației OncoHelp”, a declarat medicul Șerban Negru, președintele Asociației OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara.

Anul trecut, la OncoHelp au fost efectuate pacienților 32.000 de ședințe de radioterapie. Tratamentul este gratuit.

„În 2025 se împlinesc 10 ani de la punerea în funcțiune a primului accelerator de radioterapie. Până acum, peste 12.000 de persoane au beneficiat de ședințe de radioterapie. Le-am oferit acestora o șansă la viață. (…) În acești 10 ani, ne apropiem de 250.000 de ședințe de tratament radioterapeutic. Mai mult, pentru a-i sprijini pe cei care vin din alte județe pentru radioterapie, noi susținem financiar cazarea și masa pacienților pe durata tratamentului”, a spus Valeriu Borugă, managerul asociației.

În 2024, în cadrul spitalului a fost implementată radioterapia stereotactică, una dintre cele mai precise proceduri de radioterapie. Tot anul trecut, Asociația OncoHelp a înființat un program de transport gratuit din Arad la Timișoara și retur, zilnic, cu un microbuz cu 20 de locuri, pentru pacienții care au nevoie de ședințe de radioterapie.

De asemenea, au fost demarate procedurile pentru construirea unui Spital de Oncologie la Reșița, destinat pacienților din Caraș-Severin, ca aceștia să nu mai fie nevoiți să vină la Timișoara pentru consult și tratament.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/