Cazul Sf. Pantelimon. Medicul Virgil Păunescu: Pacienții și medicii, victime ale sistemului care te orbește de furie, te revoltă prin incompetența sa

virgil paunescu, medic, director oncogen timisoara
stiri Timisoara si Resita publicitate online untitled design set 970x90 px

Medicul timișorean Virgil Păunescu a prezentat câteva concluzii cu privire la cazul de la Spitalul Sf. Pantelimon din București. El vorbește despre hibele sistemului de sănătate și îi critică pe politicienii care se exprimă în momente electorale. „Nu sunt decât niște cârpeli ieftine, reflectând incompetența politicienilor”, mai spune fostul consilier prezidențial.

„Așa cum văd eu lucrurile, atât pacienții cât și medicii sunt victime ale unui sistem care promovează incompetența.
Am asistat săptămânile trecute la o tragedie la spitalul Sf. Pantelimon din capitală: pacienți internați la ATI au murit în condiții care necesită o explicație. Procurorii au adus probe care îi incriminează pe doctori, care par să fie vinovați și încearcă să acopere ceva. În spațiul public, populația s-a împărțit rapid în două categorii: un grup format în majoritatea sa din medici care le-a luat apărarea doctorilor de la ATI invocând condițiile dificile de muncă și multitudinea de lipsuri și un alt grup format din pacienți și aparținători care cere pedepsirea medicilor criminali. Toți cu păreri bine conturate, hotărâți să-și prezinte punctul de vedere, toți victime ale aceluiași sistem care te orbește de furie, te revoltă prin incompetența sa, pentru că în final să-ți ia cel mai prețios bun: sănătatea, sau în unele cazuri, chiar viața.”, spune medicul Virgil Păunescu, directorul Centrului OncoGen Timișoara, în opinia publicată.

Păunescu opinează că prin acest caz se încearcă distragerea atenției publice de la „ceva”. „Poate timpul va revela și acest aspect. Nimic nu e doar o coincidență în perioada de campanie. Mărturisesc că primul lucru pe care l-am remarcat când am auzit de această nenorocire a fost uimitoarea incapacitate de comunicare cu publicul atât a medicilor, cât și a decidenților politici. Au murit oameni și vrem să știm adevărul, dar personalul medical este incapabil să comunice. Doctorii implicați și decidenții politici se exprimă complet neadecvat, jenant. Explicațiile pe care le-am auzit au fost penibile (comparații cu broaște disecate, șefi de secție care nu știau ce se întâmplă la ei în secție etc.), iar discuțiile telefonice interceptate îi dărâmă pe medici, care par să se auto-incrimineze și par să încerce să șteargă din probe. Câți pacienți au murit? De când sunt «lăsați» să moară? De ce?”, se întreabă fostul consilier prezidențial.

Nu în ultimul rând, medicul invocă legislația haotică din domeniul sanitar și critică opiniile lansate de politicieni pe tema cazului de la spitalul bucureștean.

publicitate ziar expresb 1000x100

„(…) Am ajuns să nu mai vedem pădurea din cauza crengilor, să nu mai observăm că situația aceasta a avut loc din cauza unui sistem care întreține o anumită atmosferă distructivă, un sistem plin de probleme, care întreține un haos ce se mișcă prin inerție, care promovează tupeul, șmecheria și penalizează meritocrația. Asta până când incompetența și lipsurile, cum ar fi lipsa îngrijirii paleative, a personalului necesar și a paturilor, ajung să omoare. Această atmosferă este indusă de o legislație haotică care bântuie această țară de 30 de ani, niciodată corectată și niciodată fluidizată prin decizie politică. Aceasta este lupta ce o duce zi de zi cetățeanul român cu statul. (…) A existat o încercare serioasă de a reforma radical, de la rădăcină, acest sistem medical în administrația precedentă, dar am constatat cu tristețe că este aproape imposibil să reformezi un sistem în care haosul este întreținut cu o anumită socoteală chiar de decidenții politici beneficiari. (…) 

Cazul Pantelimon rămâne emblematic pentru efectele incompetenței celor care au reglementat sistemul, sau mai degrabă nu au făcut nimic pentru a-l îmbunătăți, deși hibele lui sunt vizibile și corectabile, pentru cei ce-l diriguiesc. (…) Foarte grav mi se pare de asemenea să auzim soluțiile propuse de politicieni, în momente electorale, precum cel actual, care nu sunt decât niște cârpeli ieftine, reflectând incompetența politicienilor. Cu puține excepții, noi asistăm la un concurs național de declarații stupide. Toată lumea își dă cu părerea. În tot acest timp, sistemul sanitar rămâne bolnav de hoție și, dar mai ales, de incompetență.”, a concluzionat Virgil Păunescu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/