Dacă elevii participanți la Olimpiada Națională de Muzică au fost cazați în condiții improprii într-un internat din Timișoara, cei veniți în capitala Banatului pentru a se întrece la Olimpiada la Limba Ucraineană au dormit la hotel, au servit masa la restaurant și au avut parte de momente de răsfăț. Asta nu datorită autorităților, ci ca urmare a unei sponsorizări.
La Timișoara s-au desfășurat, în luna aprilie, cinci olimpiade naționale. Se pare că autoritățile au fost puțin depășite de numărul mare de concursuri organizate, astfel că au devenit subiect național condițiile improprii în care au fost cazați elevii participanți la Olimpiada Națională de Muzică. Mai precis, aceștia au dormit în camerele internatului Colegiului Tehnic „Henri Coandă” din Timișoara, iar în unele era mucegai, praf și un miros insuportabil.
Nu același ghinion l-au avut și elevii participanți la Olimpiada Națională la Limba și Literatura Ucraineană, organizată la Timișoara în aceste zile. Datorită unei sponsorizări de 200.000 lei, făcută de Uniunea Ucrainenilor din România, cei 50 de olimpici, însoțiți de 20 de profesori, au fost cazați la hotel, au servit masa la restaurant, iar la finalul examenului au avut parte de momente de relaxare în județul Timiș. Mai precis, aceștia au vizitat orașul Buziaș, iar apoi s-au distrat în parcul de aventură de la Herneacova.
„Sunt 50 de copii veniți din toată țara, în special din județele Maramureș, Suceava, Botoșani și Timiș, pentru a participa la Olimpiada la Limba și Literatura Ucraineană. Rezultatele au fost foarte bune, este vorba, într-adevăr, de copii care iubesc limba ucraineană. Olimpiada se desfășoară pentru elevi din clasele V – XII. Joi a avut loc examenul, iar vineri participanții s-au recreat”, a afirmat Vasile Drozd, prim-vicepreședinte al Uniunii Ucrainenilor din România, Filiala Timiș.
Sâmbătă a avut loc festivitatea de premiere a elevilor, iar după o vizită la Muzeul Satului Bănățean, participanții la olimpiadă au plecat spre casă.
„Timișoara a fost a doua oară, cum îmi place mie să spun, capitală națională a Olimpiadei de Limbă și Literatură Ucraineană. După examenul de joi, a urmat vineri vizitarea județului Timiș. Și așa am ajuns la acest domeniu Herneacova, care și pentru mine este o încântare. Am avut un program bogat, copiii s-au simțit foarte bine, profesorii, de asemenea. Se citește pe fețele lor cât de mulțumiți sunt de faptul că s-a organizat la Timișoara această a 28-a ediție a olimpiadei și faptul că noi ne-am ridicat la înălțimea așteptărilor lor”, a declarat Gheorghe Hleba, președintele Uniunii Ucrainenilor din România, Filiala Timiș.