Conducerea Spitalului Municipal „Dr. Teodor Andrei” din Lugoj a fost preluată, de la începutul acestui an, de către un doctor tânăr, în vârstă de 38 de ani.
Originar din Motru, județul Gorj, Cătălin Băban provine dintr-o familie de medici. „Părinții mei sunt medici amândoi, tata la Motru, mama la Târgu Jiu, iar sora mea la Odobescu, în Timișoara. Eu am absolvit Colegiul Național George Coșbuc din Motru. La 18 ani am plecat la Timișoara, unde am studiat la Facultatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș. De 10 ani, din 2014, fac gărzi la Spitalul Municipal din Lugoj și de 7 ani sunt aici pe post”, ne-a declarat noul director al SML. În plus, acesta mai are un Master Financiar la Universitatea Europeană Drăgan și a absolvit Managementul Sanitar la Sibiu.
El spune că s-a atașat de Lugoj, a decis să rămână și să își clădească o carieră aici: „a fost un fel de dragoste la prima vedere. Din 2014, când am început gărzile, mi-au plăcut orașul, oamenii, colegii și abia am așteptat să se scoată postul de la Lugoj la concurs. Am luat examenul și am zis să fac ceva pentru acest oraș. Concret, în această perioadă de 7 ani, de când sunt aici, am adus în jur de 200.000 de euro, pe asociație, cu contribuția din donații a unor firme precum Autoliv sau Hella. Cu acești bani, secția de Anestezie – Terapie Intensivă a fost complet renovată, anul acesta urmând să fie gata, de la A la Z. În continuare, voi adresa solicitări directorilor de multinaționale din oraș pentru un parteneriat cu spitalul nostru”.
Cătălin Bălan este conștient că preluarea funcției de director al spitalului în anul 2025 este nu numai un act administrativ, ci și unul de curaj, în condițiile în care proiectul noului spital (care beneficiază de o finanțare record de 151 milioane de euro prin PNRR) este încă în faza de contestații și procese.
”Este o provocare și domnul primar a fost fair play față de mine, a venit dinainte de alegeri cu o lună, cu această propunere. Inițial nu am fost de acord, dar apoi am vorbit și cu soția și am decis să accept. Vă spun sincer că în postura de director eu pierd mult la salariu. Eu ca medic primar am avut salariu mult mai mare decât cel de manager, deci nu e o decizie motivată financiar. Este o provocare în viață și chiar vreau să fac ceva pentru acest spital. Am acceptat această provocare, pentru că mie îmi plac provocările”, precizează doctorul. Întrebat concret despre proiectul noului așezământ de sănătate, dr. Bălan spune deschis: ”cred că este prea mare pentru ce poate Lugojul, eu așa văd lucrurile. Și aici, ca și la alte spitale, chiar din Timișoara, s-au degradat foarte mult clădirile. Adresabilitatea a scăzut, urmând trendul general după pandemie, dar și din cauza unor colegi. În mod clar, orașul are nevoie de un spital nou. Dacă nu de 150 de milioane, atunci de 40 sau 30 de milioane de euro. Dar să se facă într-o variantă! Dacă nu se face, eu îmi dau demisia și mă întorc la ATI. Personal, sunt de acord cu un spital nou, dar nu în forma în care a fost propus. Cred că e nerealist să credem că va fi gata până în august 2026. După părerea mea, este imposibil să faci un spital nou într-un an și jumătate, plus că trebuie aprobări de la minister, de la mediu și multe alte lucruri”.