Situl arheologic de lângă Caransebeș este singurul obiectiv din Caraș-Severin din patrimoniul forului mondial.
Castrul face parte din seria de obiective similare aflate pe frontiera Imperiului Roman. Trebuie precizat că granița imperiului se întindea de la Marea Neagră și până în Scoția, doar limita de pe teritoriul României având în jur de o mie de kilometri, întinși pe 16 județe. Pe această graniță, se găsesc în jur de 70 de castre, burguri și turnuri. Dintre acestea, 11 sunt în Caraș-Severin și anume: Jupa și Iaz de la Tibiscum, două castre la Vărădia, și câte unul la Berzovia, Zăvoi, Teregova, Mehadia, Pojejena, Voislova, Surduc.
„Ne așteptăm să fie un lucru benefic pentru județ și pentru Caransebeș, adică să dezvoltăm și să punem în valoare acest patrimoniu inestimabil. Ca și anul trecut, se lucrează la procedurile interne și la uniformizarea tuturor siturilor incluse în limesul roman. Împreună, trebuie să punem la punct ceea ce vom face pe viitor”, a spus Diana Țîrdea, managerul muzeului din Caransebeș, instituție care administrează castrul de la Jupa.
În prezent, până al finalul anului, în incinta castrului, au loc lucrări de reabilitate a unei porți și a unui zid de sprijin. Este vorba despre un proiect în valoare de 250.000 de lei, finanțat prin Institutul Național al Patrimoniului, la care consiliul județean contribuie cu alți 25.000 de lei. De asemenea, este în desfășurare tabăra anuală de săpături arheologice organizată de muzeul din Caransebeș în colaborare cu Universitatea de Vest din Timișoara. Studenții sunt coordonați de lect. univ Simona Regep care, de 20 de ani, participă la săpături la Jupa, și de prof. univ. Mariana Balaci.
Despre limesul roman, trebuie precizat că România este una dintre cele șase țări din Europa care au înscris pe lista UNESCO segmente ale graniței Imperiului Roman. Celelalte țări sunt Marea Britanie, Olanda, Germania, Austria, Slovacia iar „familia” poate extinde în viitor cu alte țări din Europa și din Africa sau Asia Mică.